Minister Cora van Nieuwenhuizen biedt geëmotioneerd excuses aan voor fouten rondom de stint

Minister Cora van Nieuwenhuizen biedt geëmotioneerd excuses aan voor fouten rondom de stint

Minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD). Bron: Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com.

In een debat rondom de toelating van de stint bood Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, haar excuses aan en gaf ze toe dat er fouten zijn gemaakt rondom de toelating van de bolderkar. Via RTL Nieuws.

In 2018 kwam een stint in botsing met een trein. Bij dit tragische ongeluk zijn vier kinderen om het leven gekomen. De bolderkar weigerde te remmen. Een reconstructie van RTL Nieuws liet al zien dat er grote fouten zijn gemaakt. In 2011 werd de stint aan een keuring onderworpen. Deze liet zien dat ‘niet alles deugde’ aan deze uitvinding. Zo werd er geconcludeerd dat de stint een te lange remweg had.

De minister zou hebben verzwegen dat de keuring niet deugde. Ook zijn er belangrijke 'stukken over het hoofd gezien'. En deze maand kwam daar nog eens de Onderzoeksraad voor Veiligheid overheen, door te concluderen dat er grote fouten zijn gemaakt.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer, trok minister Cora van Nieuwenhuizen het boetekleed aan en probeerde ze helderheid aan de Kamer te verschaffen. Op beelden is duidelijk te zien dat ze geëmotioneerd was.

"Ik trek me dit persoonlijk als minister aan. Dit moet beter. Er zijn fouten gemaakt, dat is mijn verantwoordelijkheid. Ik bied daar mijn excuses voor aan."

Op de publieke tribune in de Tweede Kamer zat een vader van één van de slachtoffers. Nadat de excuses openlijk waren uitgesproken riep de man: 'dank u'. Ook de Kamer verbond keiharde conclusies over deze tragische kwestie.

"De overheid heeft gruwelijk gefaald", stelt GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. Pas als Van Nieuwenhuizen dat erkent, 'kunnen we weer vooruit kijken', aldus Kröger. Ook SP, PVV en Partij voor de Dieren willen verontschuldigingen."

Dat is natuurlijk wel het minste wat ze kan doen, zich verontschuldigingen. Misschien is het een idee dat de minister eens goed gaat nadenken over haar eigen positie. Er zijn mensen voor minder opgestapt.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties