Wat wil De Jager?

Geen categoriejul 10 2011, 19:08
Onze minFin verdedigt zijn harde woorden over Griekse steun en neemt niets terug. Waar wil Yankee de Jager naartoe?

Minister Jan Kees de Jager (CDA, Financiën) is bereid zich 'immens impopulair’ te maken om in Europa het Nederlandse belang in de schuldencrisis rond Griekenland te verdedigen. Veel landen zijn ontevreden over de stelling die Nederland inneemt.

'Dan zeg ik ja, het gaat wel om financiële garanties en leningen vanuit Nederland en dat ligt hier terecht heel gevoelig,' aldus De Jager in een interview met het ANP.

Zo zo, grote woorden. Ik weet niet waar Jan Kees op hoopt, maar de kans dat hij als een soort Vrijheid het Noord-Europese volk zal leiden, is vrijwel nihil. Al zouden landen als Duitsland volgen, dan namen zijn snel het verzetsstokje van hem over. Dus als leider van het Noord-Europese offensief hoeft De Jager niet te veel te verwachten. Het verzet komt niet en als het al komt, zal onze minFin het niet leiden. Hij zal hooguit als een idiote partizanenstrijder tot de orde geroepen worden door ome Schäuble. Speelkwartier voorbij.
Dus in Europa is weinig te halen, sterker nog: hij vergooit zijn kansen om überhaupt iets uit te kunnen halen tegen de megasteun. Straks is Nederland dat gekke keffertje dat je beter kunt negeren. Misschien denkt Jan Kees kleiner, misschien denkt hij aan een nationale populariteitsstijging. Geen gekke gedachte, want als iemand het CDA terug kan brengen, is het Jan Kees de Jager. Hij is de golden boy van de christendemocraten. Misschien wil hij zichzelf bij eurokritische VVD'ers en anti-Europese PVV'ers in de kijker spelen als die ene bewindsman die moedig weerstand bood tegen het Europese utopisme.
Aardige strategie, maar dan is de volgende vraag of De Jager ook daadwerkelijk iets mee naar huis kan brengen uit Europa. En die kans is zeer gering, vooral gezien zijn huidige manier van aanpakken, dat weet-ie ook. Ook deze nationale strategie lijkt weinig veelbelovend. Dus wat wil De Jager nu eigenlijk?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten