Wat zegt jouw tong over je gezondheid?

Geen categorienov 25 2015, 17:59
Hoe je tong eruitziet, zegt meer dan je denkt.
Als je meer wilt weten over je gezondheid, hoef je alleen even in de spiegel naar je tong te kijken. Het uiterlijk van je tong kan je hier namelijk veel over vertellen. Het klinkt vies, maar de binnenkant van je mond is een broeinest van allerlei organismen. Veel daarvan zijn gunstig voor je gezondheid, maar er zitten ook bacteriën bij waar je ziek van kunt worden.
Sommige bacteriën helpen met het opnemen van proteïnen in je lichaam en zijn dus goed voor je, maar andere veroorzaken een pijnlijke keel of zelfs oorpijn. En elke bacterie, of ze nu goed of slecht voor je zijn, zorgt er na verloop van tijd voor dat je plak op je tong krijgt en een slechte adem verspreidt. Op de volgende foto's kun je goed het verschil zien tussen een gezonde, en een ongezonde tong:
What-Your-Tongue-Says-About-Your-Health-1
Een gezonde tong is roze, glad en schoon (te zien op foto 1). Er zitten geen plak of rare strepen op. Op de tong op foto 2 is veel gele aanslag te zien. Dat komt door een ophoping van zwaveldeeltjes, waardoor je een nare mondgeur krijgt. De adem kan dan zelfs naar rotte eieren gaan ruiken.
Een tong met lijntjes en 'barsten' (foto 3 en 4) is nog een teken van slechte mondverzorging. Die lijntjes zijn namelijk de perfecte broedplek voor bacteriën.
Op foto 5 zie je een zogeheten 'landkaart-tong'. Zowel tongaanslag als lijntjes veroorzaken een slecht uitziende tong. Dat kan komen door slechte voeding of door een gebrek aan mondverzorging. Om de precieze oorzaak te achterhalen is het altijd goed om een afspraak te maken met de mondhygiënist of tandarts.
Hopelijk ziet jouw tong er niet zo uit als die op foto 6. De papillen van deze tong zijn erg diep, waardoor bacteriën zich zeer snel zullen voortplanten. Dat is slecht nieuws voor je gezondheid, en ook voor de mensen om je heen: iemand met zo'n tong stinkt een uur in de wind.
Maar wat veroorzaakt nou zo'n slecht uitziende tong? Het liefst wil iedereen zijn mond goed verzorgen, maar door de volgende zaken kan het voorkomen dat je je tong onbedoeld slecht behandelt:

Eten met veel proteïne (eieren, kip): Bacteriën groeien door proteïnen, en dat leidt tot slechte adem.

Sap: Bacteriën scheiden meer afval af in een zure omgeving.

Snoepjes: Bacteriën zijn echt dol op suiker. Bovendien kan suiker tanderosie veroorzaken, dat ook slechte adem veroorzaakt.

Een droge mond: een droge mond is de perfecte voortplantingsplek voor bacteriën.

Sigaretten, alcohol en sommige medicijnen: zorgen ervoor dat je mond droog wordt.

Houd hier dus rekening mee als je zelf mondproblemen ervaart. Poets bij het tandenpoetsen ook even je tong om plak te verwijderen. En als je problemen blijft hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met de tandarts. Het is altijd beter om een probleem snel aan te pakken, voordat het erger wordt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten