Wauw! AD gaat los op VVD: "Populistisch proefballonnenkanon!"

Geen categoriejan 14 2019, 11:00
Let wel: alleen voor de schijn he. Want beleidsmatig is er werkelijk niets populistisch aan de VVD van Mark Rutte.
Zo, zo. Het heeft er alle schijn van dat ze bij het Algemeen Dagblad hun buik vol hebben van het hypocriete populistische geneuzel van de heren Rutte en Dijkhoff. Zie deze column van Nynke de Jong:

Stoer je oneliners schreeuwen, maar de invloed die je hebt niet gebruiken om daadwerkelijk iets te veranderen. De VVD is al jarenlang de machtigste partij van het land. Een partij die haar mond vol heeft over veiligheid, maar wel initiator is van de zo geflopte Nationale Politie en nu wederom de agenten in de kou laat staan. Dijkhoff onderhandelt met zijn volle verstand over een Klimaatakkoord, maar nu de verkiezingen eraan komen doet hij net alsof hij er niks mee te maken heeft gehad...

Het is treurig om te zien hoe de grootste partij van dit land, een partij die ooit geregeerd werd door trotse liberalen die ergens voor stonden, verworden is tot een populistisch proefballonnenkanon.

Vaste lezers van DDS weten dat ik mezelf niet als een populist beschouw. Stylistisch gezien wel, ja, maar inhoudelijk niet. Wat dat laatste betreft ben ik gewoon een behoudende libertariër (of een conservatieve klassiek-liberaal).
Maar toch, in die hoedanigheid ben ik het natuurlijk wel degelijk soms eens met zogenaamde rechtse populisten. Zie bijvoorbeeld de harde aanpak van criminaliteit die zij voorstaan, of de noodzaak voor een transparante overheid.
En ja, ook wat klimaat betreft zitten dat soort populisten en ik op één lijn: het is een grote flauwekul. Er is werkelijk geen enkele reden om groots in 'klimaatmaatregelen' te 'investeren' -- of, beter gezegd, om de economie om zeep te helpen in een poging een nauwelijks-bestaand probleem op te lossen, niet (of vrijwel niet) veroorzaakt door menselijk handelen.
Wás het dus maar zo dat de VVD werkelijk populistisch was. Dan was de partij nog iets van toegevoegde waarde in de politiek. Maar nee. Beleidsmatig is de VVD gewoon een politiekcorrecte, eurofiele, elitaire sociaaldemocratische kulpartij. Kijk naar wat Rutte en Dijkhoff gedaan hebben de afgelopen jaren. Ja, ze roepen 'populistische' dingen, maar daar blijft het bij.
Met andere woorden, De Jong stelt terecht dat Dijkhoff en Rutte populistische taal uitslaan, maar de conclusie dat de VVD dús een populistische partij is, is onzinnig. Dat imago willen de heren zich graag aanmeten, maar dat betekent niet dat ze het ook zijn. Wáren ze maar echt populistisch -- dat was beter geweest dan de huidige idioterie die we vanuit Den Haag zien.
Afijn, misschien dat dit soort kritiek van hun mediavrienden ervoor zorgt dat types als Dijkhoff en Rutte dat populistische vernislaagje eraf schaven, om zo hun ware aard te tonen. Misschien dat de VVD dan eindelijk iets van tegenslag ervaart bij verkiezingen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten