WAUW! Onrust in coalitie! VVD-Kamerlid vloekt tegen De Telegraaf: "Wij zijn vern**kt door het CDA!"

Geen categoriejan 31 2019, 19:00
En dan ook nog eens van achteren.
Zo, zo! Blijkbaar is er dan toch iets van onrust bij de VVD. Een nepliberaal-Kamerlid heeft namelijk behoorlijk felle uitspraken gedaan tegen de De Telegraaf, de krant die er eerst en vooral om bekendstaat dat het de VVD fanatiek steunt tijdens de verkiezingscampagne... waarna zij zich opeens van de liberalen distantieert als die als regerende partij akkoord gaan met het ene na het andere links plan van de coalitiepartners.

„We zijn gewoon verneukt door het CDA”, kijkt een Kamerlid terug. Hij wijst op het plotse pleidooi van de christendemocraten voor een ruimer kinderpardon, anderhalve week geleden. Het was de opmaat naar heronderhandeling van het regeerakkoord, waaruit een compromis rolde waarin alle partijen pijnpunten moeten pakken.

Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, de man die Mark Rutte zou moeten opvolgen als grote VVD-man, vertelde zijn collega's blijkbaar dat hij akkoord was met een tegenstem als zijn mede-fractieleden dat wilden. Maar, voegde hij daar aan toe, dan zou het wel einde kabinet zijn. Met andere woorden, meneer vertelde de partner dat ze best kan doen wat ze wil -- geen probleem -- maar het logische gevolg is dan wel een scheiding. Wat ja, einde regering zou voor veel van deze mensen ook einde Kamerlidmaatschap betekenen. Volgens je principes stemmen is hartstikke leuk, maar natuurlijk niet als het je baan kost.
Of, zoals De Telegraaf uitlegt:

„Klaas zei ons heel duidelijk: als jullie dit niet willen, gebeurt het niet”, zegt een Kamerlid over de avondlijke fractievergadering. „Maar we snapten heel goed dat het óf dit was, of een kabinetscrisis. Dan hadden we nooit bereikt dat het kinderpardon wordt afgeschaft.” Dat einde kabinet ook einde Kamerlidmaatschap zou betekenen, beseften velen zich ook maar al te goed.

Nou kunnen wij natuurlijk heel makkelijk roepen dat ze volgens hun principes hadden moeten handelen, maar veel van deze Kamerleden zijn de belangrijkste verdieners in hun gezin. Zij zijn de broodverdieners. Dan is het helemaal niet zo gemakkelijk om te zeggen "nou ja, we stoppen er maar mee." Hoe principeloos dat ook is.
Hoe dan ook, het moge duidelijk zijn dat het CDA zich inderdaad misdragen heeft. De VVD gaat er altijd vanuit dat de christendemocraten een betrouwbare partner zijn, die niet zomaar een beweging naar links maken. Maar dat heeft Sybrand Buma nu juist wél gedaan -- ongetwijfeld omdat hij vreesde dat zijn eigen kiezers niet akkoord konden gaan met de uitzetting van kinderen.
Vanuit zijn perspectief is dat misschien nog iets van te begrijpen, maar als je de VVD bent is het natuurlijk je reinste verraad.
Goed, wie wil een wedje leggen? Hoe lang blijft deze regering?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten