We gaan verder: Sinterklaas zelf nu ook al verbannen van eigen viering in Brabant

We gaan verder: Sinterklaas zelf nu ook al verbannen van eigen viering in Brabant

De Goedheiligman is niet meer welkom bij de Sinterklaasviering in Raamsdonksveer.

Je kunt het je haast niet meer voorstellen, maar ooit had het Sinterklaasfeest ook een religieuze component: de beste man was immers oorspronkelijk een bisschop met een groot hart, maar onder de doorgeslagen culturele secularisatie is dat aspect vakkundig weggewerkt naar de achtergrond.

Niet dat dat een ramp is: het Sinterklaasfeest is een prachtig iets zoals het nu is. Een prachttraditie die we moeten beschermen - inclusief Zwarte Piet dus. Deze keer is de aanval echter niet op Piet geopend, maar zowaar op de oude baas zelf. Sommigen kerken doen nog aan een echte, nog traditionelere Sinterklaasviering, waarbij de Sint zelf aanwezig mag zijn en ook een actieve rol tijdens de mis heeft. Een prima manier om mensen wat bekender te maken met de echte oorsprong van het feest, en om de kerken weer wat meer te vullen.

Helaas lijken sommige kerken zichzelf die voordelen te willen ontnemen, zoals de kerk in het Brabantse Raamsdonksveer. Jaar in, jaar uit kwam de Sint daar langs bij vieringen, waar hij als een soort 'tweede priester' fungeerde. Maar dat is dus afgelopen:

„Het bisdom wordt steeds strenger en de touwtjes worden steeds strakker aangetrokken”, laat de Veerse Sint weten aan Omroep Brabant. „Ik heb me gedragen alsof ik een echte bisschop was”, zegt Peter van Zanten. „Boog mijn hoofd als de pastoor dat deed, spreidde mijn armen als hij dat deed, enzovoort.”

De pastoor die in 2016 aantrad bij de Sint Elisabethparochie heeft besloten dat dat niet meer kan. „In een evaluatie heeft de pastoor vastgesteld dat enkele belangrijke liturgische bepalingen onvoldoende aan bod kwamen en meer aandacht vragen. Dit heilige gebeuren vraagt om zorgvuldigheid en respectvolle omgang”, schrijft de parochie.

Oftewel: Sinterklaas zou niet 'christelijk genoeg' zijn. Aldus de officiële lezing, tenminste. Of dat de echte reden is of dat het slechts de volgende stap is in de hetze tegen het mooiste feest van Nederland, daar kunnen we op het moment slechts naar gissen. Zelfs als dat de waarheid - en niets dan de waarheid - is, blijft het een vreselijk signaal. Een signaal dat geen enkel gebruik of traditie nog heilig is, zelfs de Goedheiligman niet. En tegenwoordig werkt niet alleen Sylvana "RACISME!!!" Simons meer daaraan mee.

Lees meer over:
Sinterklaas kerk

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties