shutterstock 786779893

We kunnen deze winter maar beter niet de weg op! 'Strooizout voldoet niet aan PFAS-normen'

Geen categorienov 11, 9:00
Het kan altijd nog gekker en idioter wat betreft de Stikstof- en PFAS-gekte, nu blijkt dat ons strooizout te veel chemische stoffen bevat. Wat betekent dit concreet? Nou dat we mogelijk deze winter onze snelwegen niet kunnen bestrooien. Ieder nadeel heeft zo zijn voordeel: nu krijgen de linkse partijen toch nog wat ze willen, namelijk autoloze perioden....
De eerste analyses tonen aan dat het strooizout niet voldoet aan de PFAS-normen; wat uiteraard een enorme ramp is voor de producerende bedrijven van dit strooizout. Als later analyses het strooizout 'ongeldig' verklaren dan dreigt een economische ramp voor deze bedrijven.

Een eerste analyse in het laboratorium gaf geen positief resultaat. Er zijn te hoge PFAS-waarden gemeten, maar we willen graag een second opinion. We laten het spul nu verder onderzoeken door experts met meer verfijnde metingen. Later deze week krijgen we duidelijkheid over die resultaten.”

Het strooizout dat we in Nederland gebruiken komt uit verschillende landen, dit kan dus betekenen dat strooizout uit sommige landen niet meer bruikbaar zal zijn in de toekomst. Dit omdat de PFAS-normen dus worden overtreden.

Het meeste gebruiken we steenzout, dat via mijnbouw uit de grond komt. Dat importeren we uit diverse Europese landen en bijvoorbeeld uit Marokko. Daarnaast leveren we schoner zeezout en vacuümzout, maar dat is niet genoeg voorradig.

Als de bedrijven inderdaad hun strooizout niet mogen strooien dan dreigt er een enorme infrastructurele ramp te ontstaan deze winter. Veel mensen zullen de snelwegen mijden om het ov te nemen. De vraag is echter of de NS bijvoorbeeld deze extra drukte aankan, het is normaal gesproken al enorm druk voor ze in de winter tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten