We zijn gekke Henkie wél: terugzending nepasielzoekers 10.000 keer mislukt in 5 jaar tijd

Geen categoriejun 17 2019, 9:00
Omdat het land van herkomst weigerde mee te werken.
Wat gebeurt er als blijkt dat een 'asielzoeker' alleen maar naar Nederland is gekomen vanwege economische beweegredenen? Juist: die krijgt te horen dat hij geen verblijfsvergunning krijgt, waarna alles zo geregeld wordt dat hij op het vliegtuig gezet kan worden, terug naar eigen land.
In theorie, tenminste. In de realiteit werkt het anders. Om dat te doen moet Nederland hoegenaamd namelijk medewerking krijgen van dat land... en die medewerking krijgen we helaas lang niet altijd. Sterker nog, De Telegraaf bericht dat het terugsturen van ongewenste vreemdelingen in de afgelopen 5 jaar maar liefst 10.000 keer is spaak gelopen.

Van 2014 tot en met 2018 kreeg Nederland 2310 keer een negatief antwoord, als aan een land van herkomst werd gevraagd of het een onderdaan wilde erkennen en terugnemen. 8020 keer moest de DT&V een verzoek intrekken, omdat er binnen een jaar geen antwoord werd gegeven.

Vrijwillig vertrekt is eigenlijk altijd wel mogelijk, maar onvrijwillig vertrek niet. En daar hebben we het hier dus over.

Omdat dit natuurlijk knettergek is willen VVD, CDA en PVV dat er afspraken gemaakt worden om terugkeer al dan niet met 'toestemming' van de andere betrokken partijen af te dwingen. VVD-Kamerlid Becker zegt dat we daarbij "niet [moeten] schuwen harde maatregelen te treffen als landen niet willen meewerken."

Klinkt hartstikke leuk. Maar wacht eens even: welke partij was er eigenlijk aan de macht de afgelopen vijf jaar. Toen deze 10.000 gevallen plaatsvonden?

Juist, de VVD. Maar nu willen zij opeens "tough" zijn? Is er ook maar één mens die daar in trapt?

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten