We zijn nog niet van hem af! Mark Rutte overleeft motie van wantrouwen tijdens debat over burgerdoden Irak

Geen categorienov 28 2019, 10:00
Gisteravond vond het veelbesproken debat plaats in de Tweede Kamer, over de burgerdoden die in Irak gevallen zijn na een bombardement. Eerder gaf minister-president Mark Rutte aan zich niets te kunnen herinneren over de inlichting omtrent deze kwestie. Dit bleef hij volhouden tijdens het debat. Via AD.
Het is volgens de premier een kwestie van vertrouwen. Rutte kan zich niet meer herinneren of Jeanine Hennis, toenmalig minister van Defensie, hem heeft ingelicht over deze kwestie. En dat terwijl kenbaar is geworden dat Hennis de premier 'vermoedelijk' snel heeft ingelicht.

"Dat wil niet zeggen dat het niet gebeurd is. Maar ik moet hier de waarheid spreken. Ik kan geen herinnering faken”, stelde Rutte. ,,Het is een kwestie van vertrouwen. Het is de vraag of u mij gelooft. Zo niet, dan ga ik iets anders doen. Zo ja, dan blijf ik."

Tja, erg helder is het allemaal niet. Zo vond ook FvD-voorman Thierry Baudet. Hij stelde dat het hier over de betrouwbaarheid van de premier ging:

"Dit debat gaat niet over burgerdoden, maar over betrouwbaarheid van de premier. De totale militaire misser moest uit het nieuws gehouden worden, want de missie moest koste wat kost verlengd worden."

En ook Geert Wilders trok stevig van leer. De blonde PVV-leider uit Venlo waagde zich zelfs aan een voorspelling. Zo voorzag de voorman van de grootste oppositiepartij dat het einde nabij is voor het kabinet Rutte III:

"Het einde van dit kabinet is nabij en de burger zal zeggen: premier Rutte? Ik heb geen actieve herinneringen aan die man."

Dat 'einde' werd gisteravond nog even uitgesteld. Het was de SP onder leiding van Lilian Marijnissen die een motie van wantrouwen indiende tegen Mark Rutte, Defensieminister Ank Bijleveld en het voltallige kabinet. De motie kon op steun rekenen van: PVV, Partij voor de Dieren, Denk, 50Plus, Forum voor Democratie en Femke Merel van Kooten-Arissen.
De premier, minister van Defensie en het kabinet kunnen dus opgelucht ademhalen. Zij mogen nog een tijdje op het pluche blijven plakken. Maar je gaat je zo langzamerhand wel afvragen wat er voor nodig is om dit kabinet naar huis te sturen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten