Weer duizenden spookstemmen. Tijd om het rode potloodje af te schaffen

Weer duizenden spookstemmen. Tijd om het rode potloodje af te schaffen

We kunnen beter elektronisch gaan stemmen.

Ik ben een trouwe stemmer; ik ga altijd stemmen als ik de kans krijg. Daar heb ik twee redenen voor. 1. voor dat recht zijn mensen gestorven, en 2. ik wil invloed uitoefenen met mijn stem. Helaas is mijn stem bij de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen - glansrijk verloren door de coalitie - niet gewoon één stem waard. Hoe dat komt? Door duizenden spookstemmen. Zie bijvoorbeeld wat er in Gelderland is gebeurd, via De Gelderlander:

In Gelderland is het vorige week op veel stembureaus misgegaan. In totaal is sprake van 857 ‘spookstemmers’. Dat blijkt uit het proces-verbaal van het hoofdstembureau in Arnhem, dat gisterochtend bekend werd gemaakt.

In een deel van de stembureaus werden meer stemformulieren geteld dan er stempassen waren ingeleverd. Dat verschil bedroeg 321. In andere stembureaus waren minder stemformulieren geteld dan er stempassen waren. Dat verschil was 536.

Als mogelijke verklaringen worden gegeven dat er te veel stemformulieren zijn uitgereikt, of dat mensen het stemformulier mee naar huis hebben genomen in plaats van in de stembus hebben gegooid. Het kan ook komen door onnauwkeurigheden bij het handmatig tellen.

Hetzelfde is gebeurd in mijn provincie, Zuid-Holland. Wie het procesverbaal van de verkiezingsuitslag bekijkt, ziet op pagina 4 van de pdf zijn er 558 stembiljetten méér geteld dan dat er kiezers zijn toegelaten tot de stembureaus. Ook zijn er 903 stembiljetten mínder geteld dan dat er kiezers zijn toegelaten tot de stembureaus. Voor 843 van die gevallen is er 'geen verklaring'. Dat klopt dus van geen kant. En ik ben daar niet blij mee. Want mijn stem is daardoor niet één stem waard, maar een stuk minder.

Een woordvoerder van de Kiesraad zegt tegen de krant dat er altijd wel spookstemmers zijn, en dat de invoering van elektronisch stemmen het fenomeen van spookstemmen sterk zal verminderen (al zal het nooit helemaal verdwijnen). Ik zeg: doen. Laten we weer elektronisch gaan stemmen. De stemkastjes moeten dan wel heel goed worden beveiligd tegen hackers die willen meekijken, maar het lijkt me wel zo democratisch als iedere stem weer evenveel waard is bij de volgende verkiezingen.

Leest u De Dagelijkse Standaard graag? Help ons dan groeien. Doneer nu. Alleen met uw hulp kunnen we onze supersnelle groei bekostigen (we zijn razendsnel gegroeid, wat helaas extra kosten met zich meebrengt) én investeren in de toekomst, waardoor u nog meer te lezen en te zien krijgt op DDS, en we het niveau kunnen verhogen. Alle giften zijn dus buitengewoon welkom: of het nou om 100 euro, 50 euro, 50 euro of 5 euro gaat. Wilt u 250 euro of meer geven? Doe dat en word een officiële Vriend van DDS, waardoor u uitgenodigd wordt om met de redactie te dineren en gratis toegang krijgt tot onze (te organiseren) evenementen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties