Welke rechten heb je bij vliegtuigvertraging

Welke rechten heb je bij vliegtuigvertraging

Daar sta je dan. Bepakt en bezakt klaar voor de geplande reis, blijkt het vliegtuig vertraging te hebben. Schiphol wordt steeds drukker en de kansen op een vertraging lijken steeds groter te worden. Nou hoeft dit natuurlijk geen probleem te zijn als dit je enige vlucht is. Maar als je een aantal aaneengesloten vluchten geboekt hebt om op je eindbestemming aan te komen, wordt het ineens een ander verhaal. Of misschien heb je wel een belangrijke afspraak gepland staan die je nu ineens mis lijkt te gaan lopen. Een schadevergoeding is vaak de enige te behalen troost.

Wat voor vlucht
De gevlogen vliegmaatschappij en de uiteindelijke eindbestemming zijn bepalende factoren wanneer je aanspraak wilt doen op je rechten. Als je vlucht aankomt in de EU maar wordt uitgevoerd door een maatschappij van buiten de EU, kun je bijvoorbeeld al snel geen beroep meer doen op je rechten. Vlieg je binnen de EU dan is dat geen probleem. Heb je in een land buiten de EU al een tegemoetkoming gekregen? Dan krijg verlies je de rechten om het binnen de EU nog een keer te doen. Gelukkig worden heen- en terugvluchten wel beschouwd als twee aparte vluchten, ook als ze tegelijkertijd geboekt zijn. Mocht je dus vertraging oplopen tijdens je vlucht van China naar Nederland, maar een tussenstop hebben in Duitsland, dan kun je altijd nog beroep doen op je rechten voor de vlucht van Duitsland naar Nederland.

Langdurig proces
Dit neemt niet weg dat het verhalen van een schadevergoeding bij vliegtuigvertraging lastig blijft. Desalniettemin is er vanaf 3 uur vertraging vaak recht op een vergoeding via de luchtvaartmaatschappij. Doet de luchtvaartmaatschappij niets voor je? Dan is het handig om een goede reisverzekering te hebben. Neem bijvoorbeeld een reisverzekering bij Centraal Beheer. Ze staan voor je klaar om je te helpen bij dit lastige en soms langdurige proces. Kun jij alsnog van je vakantie genieten.

Screen Shot 2018-03-26 at 08.26.51

Bedragen vergoedingen
De vergoedingen zijn afhankelijk van de lengte van de vlucht. Zo zal je voor je vlucht van China naar Duitsland meer (Chinese) vergoeding kunnen krijgen dan de sprint van Duitsland naar Nederland. Zo krijg je 250 euro voor vluchten tot en met 1.500 kilometer en wel 600 euro voor alle vluchten langer dan 3.500 kilometer. Twijfel je of jij wel recht hebt op een schadevergoeding? Bel dan je verzekeraar even of check de website van de Consumentenbond. Probeer hoe dan ook zoveel mogelijk vluchtinformatie te bewaren. Je zou dit in de toekomst nodig kunnen hebben als bewijslast.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties