Feest. Militairen 'mogen' hun uniform weer in het openbaar dragen

Feest. Militairen 'mogen' hun uniform weer in het openbaar dragen

Het is compleet gestoord dat dit een tijdlang niet mocht.

De NOS bericht vandaag dat minister Ank Bijleveld het verbod op het dragen van het militaire uniform in het openbaar intrekt. Dat doet ze op verzoek van de krijgsmacht, aldus de minister in de nieuwe Defensienota.

"Het leger heeft de taak om ons koninkrijk en zijn bondgenoten te beschermen," zegt de CDA-politica hierover tegen het Algemeen Dagblad. "Dan is het ook belangrijk dat je herkenbaar en aanspreekbaar bent."

Het uniformverbod voor militairen werd in 2014 op schandelijke wijze ingevoerd omdat een Nederlandse jihadist toen vanuit Syrië dreigde met aanslagen tegen overheidsdoelwitten. Er werd vanuit gegaan dat met name militairen een doelwit zouden kunnen zijn van extremistisch islamistisch geweld. Daarom moesten militairen zich voortaan als burger kleden als ze zich in het openbaar begaven. Eenmaal op de basis moest het uniform aan. En na het werk moesten ze zich eerst omkleden alvorens naar huis te gaan.

Een grof schandaal, natuurlijk. Militairen hebben niets om voor zich voor te schamen. Sterker nog, het zijn moderne helden. Geen wonder dus dat ze zelf dan ook niets in het verbod zagen, al was het maar omdat hun leven niet willen laten vormgeven door achterlijke terroristen.

Overigens 'mogen' militairen hun uniform weer dragen, niet omdat de politiek begrijpt dat het buitengewoon oneervol is om ze dat te verbieden, maar omdat defensie met ernstige personeelstekorten kampt. De overheid hoopt dat het een wervend effect heeft om militairen in uniform over straat te laten gaan.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer