Feest. Militairen 'mogen' hun uniform weer in het openbaar dragen

Geen categoriemaa 26 2018, 8:00
Het is compleet gestoord dat dit een tijdlang niet mocht.
De NOS bericht vandaag dat minister Ank Bijleveld het verbod op het dragen van het militaire uniform in het openbaar intrekt. Dat doet ze op verzoek van de krijgsmacht, aldus de minister in de nieuwe Defensienota.
"Het leger heeft de taak om ons koninkrijk en zijn bondgenoten te beschermen," zegt de CDA-politica hierover tegen het Algemeen Dagblad. "Dan is het ook belangrijk dat je herkenbaar en aanspreekbaar bent."
Het uniformverbod voor militairen werd in 2014 op schandelijke wijze ingevoerd omdat een Nederlandse jihadist toen vanuit Syrië dreigde met aanslagen tegen overheidsdoelwitten. Er werd vanuit gegaan dat met name militairen een doelwit zouden kunnen zijn van extremistisch islamistisch geweld. Daarom moesten militairen zich voortaan als burger kleden als ze zich in het openbaar begaven. Eenmaal op de basis moest het uniform aan. En na het werk moesten ze zich eerst omkleden alvorens naar huis te gaan.
Een grof schandaal, natuurlijk. Militairen hebben niets om voor zich voor te schamen. Sterker nog, het zijn moderne helden. Geen wonder dus dat ze zelf dan ook niets in het verbod zagen, al was het maar omdat hun leven niet willen laten vormgeven door achterlijke terroristen.
Overigens 'mogen' militairen hun uniform weer dragen, niet omdat de politiek begrijpt dat het buitengewoon oneervol is om ze dat te verbieden, maar omdat defensie met ernstige personeelstekorten kampt. De overheid hoopt dat het een wervend effect heeft om militairen in uniform over straat te laten gaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten