Wilders kan een veroordeling tegemoet zien

Geen categoriemrt 20 2014, 19:29
De PVV leider gaat dit keer echt te ver.
Vaste lezers van De Dagelijkse Standaard weten dat ik voor onbeperkte vrijheid van meningsuiting ben. Zelfs discriminerende opmerkingen moeten wat mij betreft juridisch kunnen. De enige mogelijke uitzondering is dat iemand anderen de opdracht geeft om een derde (of derden) om het leven te brengen dan wel fysiek aan te vallen. Maar goed, dat heeft dan ook niets meer te maken met het uiten van een mening.
Voorstanders van beperkingen op de vrijheid van meningsuiting worden, als je zoiets zegt, meteen boos. Racisten krijgen op die manier immers de kans om hun idiote denkbeelden publiekelijk te maken! Daardoor kwetsen zij anderen en zorgen ze voor een bijzonder vervelende sfeer in de maatschappij.
Hoewel dat klopt vind ik toch dat er geen beperkingen mogen zijn. Sterker nog, ik zou tegen bovenstaande willen inbrengen dat het juist verstandig is om racisten toestemming te geven om hun onzinnigheden te uiten. Op die manier weet je immers wie ze zijn en wat ze écht willen.
Dat gezegd hebbende is het op dit moment zo dat echt discriminerende uitspraken in strijd met de wet zijn. Racisme (en andere soorten van discriminatie) zijn verboden. Punt.
En dat brengt me bij Geert Wilders. Eerder zei hij dat Den Haag wel wat minder Marokkanen kan gebruiken. Daarna verzwakte hij dat weliswaar door te stellen dat het hem vooral om criminele Marokannen ging - met de opmerking dat Marokkanen nu eenmaal crimineler zijn dan andere bevolkingsgroepen - maar dat deed niets af aan het discriminerende karakter van zijn woorden.
In plaats van gisteren een stap terug te doen en het puur en alleen over criminelen te hebben deed Wilders er een schepje bovenop. "Willen jullie meer of minder Marokkanen?" vroeg hij zijn achterban. Die antwoordde vervolgens vol passie en vuur: "Minder, minder, minder!" Wilders' ijzingwekkende reactie: dan gaan we dat regelen.
Door zich op zo'n manier uit te spreken gaat Wilders vrijwel zeker een veroordeling tegemoet. Zijn uitspraken zijn zonder twijfel in strijd met de wet. Gezien de huidige wetgeving is een veroordeling meer dan logisch - wat je verder ook van beperkingen op de vrijheid van meningsuiting vindt.
Het is ongelooflijk dat Wilders dit doet. Bij een veroordeling kan hij zijn politieke carriere namelijk wel vaarwel zeggen. Sterker nog, vanaf gisteravond telt de PVV sowieso niet meer mee in de Nederlandse politiek. De partij kan nog wel wat zetels binnenslepen, maar geen enkele partij die ook maar zal overwegen om ooit nog zaken te doen met Wilders en co. En terecht: met zo'n man moet je als normale partij geen zaken willen doen.
Op dit moment hebben 25.000 mensen aangegeven aangifte tegen Wilders te zullen doen. Of ze dat daadwerkelijk zullen doorzetten is nog maar de vraag, maar we kunnen er rustig vanuit gaan dat velen hun woord wel gestand zullen doen. Dit betekent dat het OM bijzonder veel aangiftes tegemoet zal zien, waardoor het meteen gemakkelijk wordt om te bewijzen dat de PVV-leider de samenleving 'ontwricht.'
Vanaf dit moment, 21 maart 2014, kunnen we de PVV dan ook definitief afschrijven als mogelijke machtsfactor van belang. Geen fatsoenlijke rechtse kiezer zal nu nog op die partij stemmen, en geen fatsoenlijke partij zal ermee willen samenwerken. Wilders heeft laten zien wie hij écht is: ijzingwekkend en knettergek.
Het meest vreemde aspect van dit verhaal? De PVV stond op het punt om toe te slaan. Veel (rechtse) kiezers hebben het helemaal gehad met het establishment, wat weer eens bevestigd wordt door de zeer goede resultaten van de PVV in Den Haag en Almere. Vanaf nu is het echter over en uit: ten eerste zal de PVV niet zoveel zetels binnenhalen als gekund had, en ten tweede zal niemand zaken willen doen met die partij. Daar komt nog eens bij dat diens leider vrijwel zeker een veroordeling tegemoet kan zien voor discriminatie, groepsbelediging, en wat dies meer zij.
Zelden heb ik zo'n zelf-destructieve leider gezien. Dat je bang bent om verantwoordelijkheid te nemen, oké, maar om nou meteen je hele partij op te blazen en uit de kast te komen als racist pur sang? Dom, dommer, domst, en vooral erg beangstigend.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten