Woede om nazischip 'Pieter Schelte'

Woede om nazischip 'Pieter Schelte'

En terecht.

PowNed kopt vandaag dat steeds meer "joden" boos zijn vanwege de aankomst van de Pieter Schelte, het grootste schip ter wereld, in Rotterdam. Voor mensen die de naam Pieter Schelte niet kennen: hij was een prominente Nederlandse nazi tijdens de Tweede Wereldoorlog: een officier van de SS die naderhand veroordeeld werd wegens oorlogsmisdaden.

In normale tijden zou een schip nooit naar zo'n man vernoemd worden - hoezeer hij zijn strepen daarna ook verdiend zou hebben in het bedrijfsleven - maar helaas is het leven in 2015 ronduit bizar.

Gelukkig zijn er mensen die dit niet zomaar laten gebeuren en van zich laten horen. Zo citeert PowNed Britse en Nederlandse joden:

Dat meldt The Guardian. "Dit is een belediging voor de miljoenen mensen die zijn gestorven door toedoen van de nazi's. Wij dringen erop aan dat het schip een andere naam krijgt", aldus Jonathan Arkush, de vicepresident van het College van Afgevaardigden van de Britse Joden. "Ik ben woedend vanwege deze ongevoeligheid en onverschilligheid", voegt Holocaustoverlevende Ruth Barnett toe.

Ook Esther Voet van het CIDI is woedend:

"We hebben hier tien jaar voor gevochten, maar nu staan we voor een voldongen feit: het grootste schip ter wereld wordt vernoemd naar een SS-officier, en er zijn niet genoeg mensen beledigd om dit te veranderen."

En gelijk hebben ze natuurlijk.

Toch is er iets vreemds aan de hand met de verslaggeving van PowNed. Er zijn namelijk niet alleen joden die boos zijn, maar ook niet-joden. Ik ben een soefi-moslim en ook ik vind het - net als Voet - belachelijk dat het grootste schip ter wereld genoemd is naar een wrede oorlogsmisdadiger; een man die tijdens de Tweede Wereldoorlog luid en duidelijk aan de verkeerde kant stond.

Met andere woorden, dit is veel groter dan een strijd van enkele joodse organisaties; geen enkel fatsoenlijk mens kan het accepteren dat de naam Pieter Schelte op deze manier in ere wordt hersteld. De man was een misdadiger, puur en simpel.

Screen Shot 2015-01-25 at 17.07.06
FaceMePls (bron: Wikimedia Commons)

Lees meer over:
Tweede Wereldoorlog

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties