Woedend Rusland eist bewijs dat Londen niet achter vergiftiging Sergej Skripal zit

Woedend Rusland eist bewijs dat Londen niet achter vergiftiging Sergej Skripal zit

Experts zeggen dat Sergej Skripal en zijn dochter Yoelia vergiftigd zijn doordat iemand zenuwgas op hun voordeur heeft gesmeerd.

Dat is natuurlijk ongelooflijk bruut. Met zo'n strategie zorg je er niet alleen voor dat je beoogde doelwit gevaar loopt, maar een hele hoop andere mensen -- denk aan de postbode, de buurman -- ook. Het is ongelooflijk dat een inlichtingendienst zoiets doet... en het bewijst dat, wie er ook verantwoordelijk is voor de moordpoging, die organisatie werkelijk geen geweten heeft.

En dat is natuurlijk precies waar het een beetje wringt. Want hoewel Engeland Rusland al luid en duidelijk beschuldigd heeft weigert dat land dat te accepteren. Sterker nog, Rusland wijst nu terug met het beschuldigende vingertje:

Rusland houdt vol dat het niets met de zaak te maken heeft. Het eist nu van Londen dat het bewijst dat Skripal niet door een Groot-Brittannië is vergiftigd. Anders zal het Londen verantwoordelijk stellen wegens een aanslag op Russische burgers.

En nee, de Russen zijn niet de enigen die nogal... kritisch zijn ten aanzien van de Britse uitleg. Zo heeft de SP nu Kamervragen ingediend over de moordaanslag én de informatie die het kabinet gekregen heeft van de Britten. Want ja, ons kabinet zet wel Russen uit, maar lijkt geen enkel bewijs in handen te hebben dat Rusland Skripal daadwerkelijk heeft geprobeerd te vermoorden.

Zo vraagt de SP minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok onder meer:

"Waarom stelt u dat het zeer waarschijnlijk is dat Rusland verantwoordelijk is voor de aanslag in Salisbury?"

En:

"Waarom stelt u dat er geen geloofwaardige alternatieve verklaring is?"

Want, stellen de socialisten terecht, er wordt eveneens geclaimd in een Kamerbrief van de minister dat er geen helder bewijs is dat Rusland achter de aanslag zit. Als dat bewijs er niet is, waarom stelt de minister dan toch dat er geen alternatieve verklaring is en dat de Britse uitleg de enige mogelijke juiste optie is?

En oh ja, voegt de SP daar voor de goede orde even aan toe, werkt Groot-Brittannië eigenlijk wel mee aan het onderzoek? Of probeert Londen zélf zoveel mogelijk te doen, zonder dat buitenlandse en onafhankelijke experts eraan te pas komen?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties