Woningmarkt Amsterdam inflateert 7,2%, CBS: "kleinste prijsstijging in twee jaar"

Geen categoriejul 23 2019, 16:00
Volgens de rekenmeester van het CBS koelt de groei van de Amsterdamse woningmarkt af en is de groei "de kleinste prijsstijging in twee jaar". Toch stijgen de prijzen nog met een flinke 7,2%. Verder laat het rapport zien dat de kosten van huisvesting explosief stijgen op het moment, maar minder explosief dan drie jaar geleden.

Prijsstijgingen koopwoningen per regio

[caption id="attachment_231363" align="aligncenter" width="600"]Prijsstijgingen per regio. Bron: <a href=CBS" width="600" height="378" /> Prijsstijgingen per regio. Bron: CBS[/caption]
Op de bovenstaande staafdiagram is duidelijk het verschil per regio te zien. Zo stijgen de prijzen van vastgoed in Amsterdam nabij de 7% terwijl in Groningen sprake is van een lagere prijsstijging van zo'n 5,7%. Toch zien we dat de prijsstijgingen voor koopwoningen in alle regio's stijgen met minimaal 5%. Dit patroon suggereert dat de prijsstijgingen niet alleen kunnen worden verklaard vanuit de context van vastgoed, maar dat ook andere factoren een rol spelen.

Prijsverloop koopwoningen Amsterdam

[caption id="attachment_231364" align="aligncenter" width="400"]De sterkste prijsstijgingen lijken voor de regio Amsterdam achter de rug. Bron: CBS De sterkste prijsstijgingen lijken voor de regio Amsterdam achter de rug. Bron: CBS[/caption]
Dat bakstenen zo snel zoveel meer waard worden terwijl ze niets van waarde produceren kan wellicht worden verklaard door de sterke populatiegroei van Nederland in de afgelopen jaren. Mede dankzij migratie is de omvang van de bevolking sterk gestegen en groeit de woningvoorraad mee met de vraag naar woningen. Echter altijd iets langzamer dan de demografische groei.
Een reden waarom de prijsstijging op dit moment minder hoog is ligt waarschijnlijk aan het aantal dalende transacties op de huizenmarkt. Zo worden er sinds 2018 minder woningen verkocht dan in de periode daarvoor. Hoe minder transacties, hoe minder handelsvolume en dus stijgen de prijzen minder hard. Immers krimpt de geldomvang naar verhouding van het aantal woningen en dus worden huizen minder waard. Het is waarschijnlijk dat deze factor de grootste invloed heeft op de afnemende prijsstijgingen in de regio Amsterdam.
Verder zijn prijsstijgingen van vastgoed leuk voor huizeneigenaren, maar starters zullen ieder jaar flink meer hypotheek moeten afsluiten om de prijsstijgingen bij te kunnen benen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten