Creepy! Klimaatakkoord bepleit juridische dwangmiddelen "voor realisatie afkoppeling van het aardgasnet"

Geen categoriejul 23 2019, 17:00
Het Klimaatakkoord is nog steeds reden tot ophef en discussie. Gezien de formuleringen van één van de achtergrondnotities van dit ondemocratische stukje papier is de ophef terecht. Zo blijkt het Akkoord vol te staan met juridische dwangmiddelen om huishoudens ertoe te bewegen hun aardgasaansluiting op te geven. De juristen van D66 zullen alvast hun in hun handjes klappen: "werk en inkomen!"
Bij de inleiding van de achtergrondnotitie van het Klimaatakkoord 'ten behoeve van de sectortafel Gebouwde omgeving' beginnen de grote toekomstbeelden: "we staan voor een grote verbouwing" zo valt te lezen.
Alsof nu al vast staat dat iedereen hieraan wil meedoen? Gelukkig hebben de initiatiefnemers aan deze mogelijkheid gedacht. Want nu als mensen niet willen meedoen? Wel daarvoor moeten 'juridische instrumenten' worden ontwikkeld om mensen ertoe te bewegen "noodzakelijke verbouwingen" uit te voeren. Zo stelt het stuk tekst van het Klimaatakkoord het volgende over 'juridische doorzettingsmacht':

"Het Rijk zorgt ervoor dat de gemeente juridische doorzettingsmacht heeft om afkoppeling van het aardgasnet te realiseren (bestuursdwang, last onder dwangsom, bestuurlijk boete 7 Zie ook de Inspiratiegids Participatie Omgevingswet. Pagina 11 van 13 en binnentredingsrecht). Rijk en VNG bezien via welke wetgeving dit zal lopen. Beoogde inwerkingtreding: 1-1-2021."

Er moet dus ordinaire dwang aan te pas komen om de "afkoppeling van het aardgasnet te realiseren". Het Klimaatakkoord gaat verder voorbij aan de eigendomsrechten van verhuurders door te bepleiten dat huurders via een specifieke methode hun verhuurder 'kunnen bewegen tot verbouwing'. Zo staat er op pagina 11 van de achtergrondnotitie:

"Het Rijk zorgt ervoor dat de juridische positie van de huurder geborgd is bij uitvoering van de juridische doorzettingsmacht van de gemeente om afkoppeling van het aardgasnet te realiseren. Het Rijk spant zich ervoor in dat wet- en regelgeving op het gebied van huur en verhuur zonodig wordt aangepast om ervoor te zorgen dat huurders– ook wanneer verhuurders niet meewerken - aanspraak kunnen maken op de benodigde aanpassing van de woning bij uitvoering van de juridische doorzettingsmacht van de gemeente om afkoppeling van het aardgasnet te realiseren."

En wat is de democratische legitimiteit van het instrument 'achtergrondnotitie van het Klimaatakkoord' nu precies? Die vraag laten we over aan de juristen van D66. Ongetwijfeld dat ze met een ongemakkelijke verklaring komen waarom Nederlanders zouden moeten buigen voor deze opmerkelijke maatregelen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten