Wow! Saoedi-Arabië, Bahrain, VAE en Egypte verbreken banden met Qatar: 'Doha steunt terroristen!'

Wow! Saoedi-Arabië, Bahrain, VAE en Egypte verbreken banden met Qatar: 'Doha steunt terroristen!'

Vier Arabische landen hebben de banden met Qatar verbroken vanwege diens vermeende steun voor terroristische groeperingen.

Saoedi-Arabië en drie andere islamistische landen hebben hun diplomatische banden met Qatar verbroken vanwege Doha's vermeende relatie met terroristische groeperingen. Riyadh heeft alle land, zee en lucht-contacten met Qatar beëindigd. De Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrain hebben hetzelfde gedaan. De vier landen trekken samen op tegen Qatar omdat de Golfstaat volgens hen al jaren de Moslim Broederschap steunt én omdat Doha de regionale agenda van Iran zou steunen.

De Moslim Broederschap vormt namelijk een interne bedreiging voor de regeringen van die landen, terwijl Iran hun voornaamste buitenlandse bedreiging is.

Opvallend is verder dat Saoedi-Arabië niet alleen stelt dat Qatar terreurorganisaties steunt, "inclusief de Moslim Broederschap, ISIS, en Al Qaeda,, maar ook dat het de "gewelddadige ideologie van die groepen verspreidt met behulp van hun media." Daarmee doelen de Saoedi's natuurlijk op Al Jazeera, de zender die gevestigd is in Doha.

En ja, voor Qatar gaat dit wel degelijk problemen opleveren. Zoals expert Charles Lister opmerkt op Twitter is Doha namelijk bijzonder afhankelijk van Saoedi-Arabië voor de import van voedsel, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de andere soorten banden die het met de andere Golfstaten heeft.

Daar komt bij dat er Amerikaanse soldaten gelegerd zijn in Qatar. De Qatari's vinden dat belangrijk, niet alleen omdat hun eigen veiligheid daardoor gegarandeerd wordt, maar ook omdat het ze een positief imago oplevert in het Westen (wat weer meer geld betekent). Maar: zou Saoedi-Arabië deze stap zetten zonder steun van Amerika? Qatar lijkt zich ernstig zorgen te moeten gaan maken: het kan zomaar geïsoleerd raken. En dat is bijzonder gevaarlijk voor een klein, maar bijzonder welvarend staatje in de Golf.

Natuurlijk is de kans klein dat dit écht om "steun voor terroristen" gaat:

De 'tweede reden' voor deze actie -- Qatars relatie met Iran -- zal de werkelijke én enige reden zijn. Saoedi-Arabië en Iran zijn aartsvijanden. De twee bestrijden elkaar op ieder gebied: ideologisch, en nu zelfs militair in Jemen. Dát zal het echte probleem zijn.

Hoe dan ook is dit een belangrijke ontwikkeling. Qatar is niet zomaar een Golfstaatje. Het is rijk, invloedrijk, en heeft hechte banden met een hoop andere landen, waaronder -- zoals gezegd -- Amerika. Blijkbaar vinden Saoedi-Arabië en diens bondgenoten dat niet voldoende reden om Qatar weg te laten komen met steun voor Iran. En dat betekent dat het weleens behoorlijk onrustig kon worden in de regio de komende tijd -- en dat de spanningen tussen dit viertal landen en andere landen die Qatar nog wél goed gezind zijn ook kunnen toenemen.

Ondertussen heeft Qatar trouwens gereageerd op de actie van Saoedi-Arabië en diens bondgenoten. De Golfstaat zegt dat het de beslissing van de vier landen spijtig vindt, en dat de maatregelen "onrechtvaardig en gebaseerd zijn op beschuldigingen die totaal los staan van de werkelijkheid." Daarnaast laat Qatar weten dat het ervoor zal waken dat deze maatregelen een negatieve impact hebben "op de levens van normale burgers en ingezetenen."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties