Interview! FVD-running mate Wybren van Haga: 'De verkiezingen worden coronareferendum, we halen minstens 10 zetels!'

Interview! FVD-running mate Wybren van Haga: 'De verkiezingen worden coronareferendum, we halen minstens 10 zetels!'

Geen categoriefeb 07, 21:00
Om Wybren van Haga, de kersverse nummer twee van Forum voor Democratie, is in het recente verleden veel te doen geweest. Werd hij eerst gezien als VVD-bastaard, nu geniet hij alle populariteit binnen het FVD. Hij ziet in het bestrijden coronavirus een grote kans voor zijn partij om te profileren, en denkt daarmee hoge ogen te kunnen gooien bij de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen: "Ik denk dat we minimaal tien zetels gaan behalen."
1) In den beginne werd je door sommigen vooral gezien als een onbetrouwbare zetelrover. Volgens mij is die bittere bijsmaak inmiddels wel van je afgegleden, is het niet?

"Ik heb mezelf nooit gezien als zetelrover. De VVD heeft mij destijds uit de fractie gezet omdat ik een ondernemer ben en en een e-mail van een huurder had beantwoord. Zelf was ik nooit bij de VVD weggegaan."

2) Je was ook ‒ vooral onder vrijzinnig links Nederland ‒ bekend als iemand die complottheorieën zou verspreiden. Hoe denk jij daar zelf over?

"Ik heb nooit complottheorieën verspreid. De cijfers hebben ons inmiddels gelijk gegeven. Zo is het inmiddels duidelijk dat het coronavirus slechts een IFR heeft van 0,23 procent. COVID-19 had nooit op de 'A-lijst' moeten staan. De PCR-test kent wel degelijk een hoog aantal valse positieve testen. Mondkapjes werken niet en de coronamaatregelen zijn nog steeds disproportioneel."

3) Je hebt qua kandidatenlijst de plek ingenomen van Theo Hiddema. Zou je deze afstaan wanneer Hiddema ‒ als een ware Heintje Davids‒ zijn nummer 2 positie op de lijst weer zou opeisen?

"Ja hoor. Als Theo weer op plek twee wil, dan sta ik deze plek met alle plezier af."

4) Wat kunnen we eigenlijk nog verwachten van FVD rondom de Tweede Kamerverkiezingen? Jullie staan nu op 4 tot 5 zetels in de peilingen. Is dat acceptabel of zit er nog meer in het vat?

"Bij de peiling van Maurice de Hond staan we inmiddels op vijf zetels. De weg omhoog is ingezet en ik verwacht dat deze verkiezingen een coronareferendum zullen worden. FVD is de enige partij met een realistisch coronastandpunt, waarbij we juist de kwetsbaren gaan beschermen, alle coronabeperkingen opheffen en de gezonde mensen weer vrijlaten. Ik ben er van overtuigd dat heel veel jongeren en heel veel ondernemers hierdoor op FVD gaan stemmen. Ik denk dat we minimaal tien zetels gaan behalen."

5) Waarmee gaan jullie ons nog verrassen de komende tijd?

"Thierry Baudet is de beste campagnevoerder van Nederland. Als hij de kans krijgt van de zittende macht om überhaupt een 'normale' campagne te voeren, dan kunnen er echt nog hele bijzondere dingen gebeuren."

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten