Yes! Republikeinen houden rug recht

Yes! Republikeinen houden rug recht

Republikeinen blijven hun principes zowaar trouw.

Het is nog maar de vraag hoe lang ze dat volhouden, maar we hebben in ieder geval een begin. Niet omdat John McCain en zijn gematigde vrienden hebben ontdekt dat je soms gewoon moet doen wat je kiezers belooft, maar om dat senatoren Ted Cruz en Mike Lee, én hun Tea Party-vrienden in het Huis van Afgevaardigden hun rug eindelijk recht houden.

In Amerika gaat de linkse media (wat betekent: de mainstream media) helemaal los. Volgens hen is dit 'de schuld' van Republikeinen, die zich als kleine kinderen zouden gedragen. Ze vinden één zet van hun tegenstander niet leuk en dus gooien ze het hele speelbord omver. Ofzoiets. Of, zoals de Washington Post gisteren duidelijk liet weten: door de shutdown wordt de livevideo van een baby-panda in weet ik welke zoo offline gezet! Republikeinen haten dieren dus! En dierentuinen! 

(Als u hieronder een groot wit vlak zit zonder video / audiofragment, herlaad de pagina dan even)

In andere kranten / opiniepagina's wordt beweerd dat de Republikeinen eisen dat het mandaat van ObamaCare - wat werkgevers verplicht om hun werknemers te verzekeren - een jaar wordt uitgesteld omdat ze niet willen dat 'iedereen een zorgverzekering heeft'.

Ja, dat leest u goed: zo triest spelen de media het dus. Dit specifieke voorbeeld komt van de Associated Press, zogenaamd een objectieve nieuwsinstelling. Zie de eerste paragraaf alleen al:

With the government teetering on the brink of partial shutdown, congressional Republicans vowed Sunday to keep using an otherwise routine federal funding bill to try to attack the president's health care law.

Dat een dergelijk verhaal een trieste vorm van staatspropaganda is weet iedere goed geïnformeerde nieuws-consument natuurlijk, maar het is veelzeggend dat de mainstream media het toch proberen. Veel Amerikanen spenderen namelijk maar bar weinig aandacht aan het nieuws en de politiek. Zij lezen dit soort berichten hooguit en klaar: het ligt allemaal aan de Republikeinen die 'kinderachtig' zijn omdat ze Obama niet mogen. 

Natuurlijk is dat flauwekul. Het gaat hier immers niet om een "routine federal funding bill", maar om één die, voor het eerst in de geschiedenis van de VS, 'universal health care' oplegt aan het Amerikaanse volk. De gevolgen hiervan zijn niet misselijk. Veel mensen zullen hun baan verliezen en anderen zullen genoegen moeten nemen met een bijbaan, in plaats van de fulltime baan die ze op dit moment hebben. Zelfs vakbonden maken zich daar ernstig zorgen over:

The leaders of three major U.S. unions, including the highly influential Teamsters, have sent a scathing letter to Democratic leaders in Congress, warning that unless changes are made, President Obama’s health care reform plan will “destroy the foundation of the 40 hour work week that is the backbone of the American middle class.”

Steeds meer werkgevers laten werknemers, met een zwaar gemoed, gaan. Andere bedrijven eisen dat hun werknemers minder uren werken omdat ObamaCare alleen van toepassing is op fulltime banen. Natuurlijk betekent dit ook dat die werknemers het opeens met veel minder geld moeten doen.

Let wel, werkgevers doen dit met pijn in het hart. Ze willen hun werknemers wel in dienst houden, of hun gewone aantal uren laten werken, maar door ObamaCare kunnen ze dat eenvoudig niet betalen. Zij hebben de keuze dus tussen failliet gaan of het bedrijf reorganiseren. Het zal u niet verbazen dat ze voor de tweede optie kiezen. En gelukkig maar, anders werden nog veel meer werknemers werkloos.

Deze begroting is dus alles behalve 'routine'. Republikeinen hebben grote principiële én praktische problemen met ObamaCare. Ze stuurden niet aan op deze shutdown omdat ze het leuk vinden om Obama dwars te zitten, maar omdat ze terecht vrezen dat zijn zorgplan hun land enorme schade zal berokkenen. Je daar tegen verzetten is niet kinderachtig, maar het summum van verantwoordelijkheid en volwassenheid.

Overigens ga ik mee in het verhaal dat de Republikeinen aanstuurden op een shutdown van de overheid, maar feitelijk klopt dat natuurlijk niet. Obama kon dit heel gemakkelijk voorkomen door het mandaat een jaar uit te stellen of door een aangepaste begroting door het Congres te loodsen die erin voorziet dat de overheid in ieder geval nog een week blijft doordraaien op het oude niveau. In die week kunnen Democraten en Republikeinen dan nogmaals met elkaar onderhandelen.

Het waren niet de Republikeinen die niet wilden onderhandelen, maar Democraten en met name het Witte Huis. Ook daar hoor je bijna geen enkele mainstream media-krant of -website over.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties