Ze dacht eerst dat het een 'puistje' was dat maar niet weg wilde. Ze maakte toen de fout haar dokter te vertrouwen

Geen categoriejan 02 2016, 13:00
Laat je niet in de luren leggen door hoe iets eruit ziet. Dat geldt voor mensen, maar zeker ook voor puistjes op je gezicht...
Toen Gemma Cottam 15 jaar was en zich bij de dokter meldde vanwege een puistje dat maar niet weg wilde, werd de tiener direct gerustgesteld. De huisarts nam haar gezicht even onder de loep, en zei dat het pukkeltje geen enkel kwaad kon daar. Als ze wilde kon ze het laten weghalen, aldus de medische professional, maar dat had verder alleen een cosmetische betekenis. Een heelkundige noodzaak had het absoluut niet. Gemma besloot het er toen maar bij te laten:

"Mij werd verteld dat het oké was als ik het had willen laten verwijderen. Maar ik werd bang van de methode die de dokter beschreef om het weg te halen, dus ik sloeg het aanbod af en probeerde het snel te vergeten."

Maar tien jaar later was het puistje uitgegroeid tot een gigantische moedervlek, die inmiddels haar gezicht aardig domineerde. Na een romantische vakantie waarop haar vriend op één knie ging om haar ten huwelijk te vragen, wilde Gemma er dan ook perfect uitzien. Ze besloot dan eindelijk een operatie te ondergaan om de pigmentbobbel weg te laten houden.
gc
Ze verwachtte dat dat het einde zou zijn van een lange saga, maar toen de testresultaten binnenkwamen bleek de achtbaanrit pas net te beginnen. Het voormalige puistje bleek helemaal niet goedaardig te zijn, zoals Gemma tien jaar geleden werd voorgehouden. Het was gewoon een klein kankergezwel. Gemma was geschokt:

"Ik had huidkanker in een gevorderd stadium, maar door de grootte en dikte hadden ze de moedervlek verwijderd maar de huid er omheen moest ook nog worden weggehaald, aangezien er een 95% kans was dat de kanker daar ook kon zitten of zich spoedig ontwikkelen..."

Er zouden nog een aantal medische ingrepen volgen, waarbij eerst alleen huid rondom de plek waar de moedervlek zat werd weggehaald.. maar dat werd niet goed genoeg geacht. Uiteindelijk moesten ook haar lymfeklieren worden verwijderd, waarbij Gemma's zenuwen werden beschadigd, en een litteken moest worden gemaakt dat liep van haar keel tot haar oor.
12311301_938946162846122_7778478575581806261_n
Gemma is nu alweer twee weken thuis na de ongelofelijke ingreep. Maar ze is nog niet klaar om het hele voorval snel te vergeten. Sterker nog, ze is een actie begonnen om mensen bewust te maken van huidkanker in moedervlekken. Het is een onderschatte aandoening, maar de gevolgen kunnen dodelijk zijn als je er niet op tijd bij bent. Gemma:

"Ik wil niemand bang maken met mijn littekens, maar ik wil mensen laten zien wat kanker kan doen. Het is gruwelijk, maar dit is wel waar ik mee te maken heb gehad. Ik wil dus het bewustzijn kweken dat een kleine moedervlek al kanker kan zijn, en dat mensen dat niet zouden moeten negeren."

Heb je dus een rare moedervlek die maar niet weg wilt? Schroom dan niet en neem contact op met een dokter. Het ziet er misschien schattig en onschuldig uit, maar voor je het weet onwikkelt zich huidkanker.. Een nachtmerrie die je niemand toewenst.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten