Zeeuwse PVV pleegt coup: Fractieleider/Eerste Kamerlid Peter van Dijk met onmiddellijke ingang afgezet

Geen categorieapr 18 2019, 13:00
Hij zou zijn collega onder meer bedreigd hebben met de dood.
Nou, nou, zo, zo. Dat is even schrikken voor Peter van Dijk. Hij heeft vandaag namelijk te horen gekregen van zijn collega's in de Zeeuwse Statenfractie van de PVV dat hij niet langer hun voorzitter is. Ze hebben een manifest aangenomen waarin hij wordt afgezet, en hem vervolgens een brief overhandigd waarin hij wordt opgeroepen om zijn statenzetel direct terug te geven aan 'de partij,' zodat zijn 'partijgenoten' de zetel aan een ander kunnen geven.
AUTORITAIR
"Sinds 2011 heeft Peter van Dijk niet alleen de Zeeuwse PVV-fractie opgebouwd, ook heeft hij de fractie klein gehouden tot een te onderdrukken omvang voor Van Dijk," schrijven de overige PVV'ers in een persbericht. "Het verloop in de jaren is onwijs groot geweest – getuige de uit bijna alleen maar nieuwe namen bestaande kieslijsten – nu Van Dijk mensen die hem voorbij dreigen te gaan, wegjaagt."
Als voorbeeld wordt genomen de fractievoorzitter van de PVV Terneuzen, ene Patrick van der Hoeff. "Hem werd een positie in de top vier beloofd, tot Van Dijk bang werd voor de mogelijke voorkeursstemmen van Van der Hoeff en de weerstand van nog een relatief jong talent. De sfeer werd erg grimmig en Van der Hoeff werd bij elke aangelegenheid zwart gemaakt. Alles om hem maar niet op de kandidatenlijst voor Provinciale Staten te hoeven zetten, terwijl de Statenfractie tot vier keer toe besloten heeft hem wel degelijk op de lijst te zetten. Eigenhandig heeft Van Dijk, die het alleenrecht had om de kieslijst op te stellen, besloten Van der Hoeff níet op de lijst te zetten, wat bijna tot een afsplitsing van de raadsfractie Terneuzen heeft geleid."
GELD GELD GELD
De reden, aldus de andere fractieleden, is "het geld. Van Dijk, die naast Statenlid in de provincie Zeeland ook nog Eerste Kamerlid is, heeft een lucratieve manier gevonden om eigenhandig zijn vergoedingen te verhogen: de fractiemedewerkster. Reeds in de vorige Statenperiode (2011-2015) had Van Dijk uitgevogeld dat het mogelijk is familie in dienst te nemen ten laste van het fractiebudget. Destijds stak toenmalig PVV’er Ruud Muste een stokje voor het graaigedrag van Van Dijk, wat Muste zijn plek bij de PVV kostte. Hij openbaarde de riante vergoeding van Van Dijks stiefdochter en het declaratiegedrag."
Vervolgens zou Van Dijk in 2017 zijn vrouw Liesbeth aangenomen hebben. Eerst als Personal Assistant (PA), daarna als "fractiemedewerkster." Om dat voor elkaar te krijgen, beweren de andere Zeeuwse PVV'ers, werd de toenmalige fractiemedewerkster, ene Marina Eckhardt, eruit gewerkt... waarna ze tegen de wensen van de fractie in vervangen werd door Liesbeth.
"Tot overmaat van ramp was dit niet genoeg voor Van Dijk," gaat het bericht verder. "De reiskosten voor zijn echtgenote moesten een forfaitaire vergoeding worden, want dat was belastingtechnisch veel aantrekkelijker. Waarom ze überhaupt reiskostenvergoeding moest krijgen, ontging iedereen. Immers reden Van Dijk en zijn echtgenote altijd samen en declareerde Van Dijk ieder ritje zelf, in zijn hoedanigheid van Statenlid, ook nog eens. Iets waartegen de financieel adviseur van de Statengriffie hen meermaals gewaarschuwd heeft."
Dat is allemaal al erg genoeg, beweren de PVV'ers, maar ook daar is het verhaal nog niet mee klaar. Volgens hen blijft het namelijk "een raadsel" wat Van Dijk en zijn vrouw voor dat geld gedaan hebben. "Tot overmaat van ramp was dit niet genoeg voor Van Dijk. De reiskosten voor zijn echtgenote moesten een forfaitaire vergoeding worden, want dat was belastingtechnisch veel aantrekkelijker. Waarom ze überhaupt reiskostenvergoeding moest krijgen, ontging iedereen. Immers reden Van Dijk en zijn echtgenote altijd samen en declareerde Van Dijk ieder ritje zelf, in zijn hoedanigheid van Statenlid, ook nog eens. Iets waartegen de financieel adviseur van de Statengriffie hen meermaals gewaarschuwd heeft."
LUIHEID
"Ook achter de schermen doet Van Dijk bijzonder weinig. Mailtjes worden niet gelezen en beantwoord, ook de telefoon neemt Van Dijk niet op. Alles wordt voor hem waargenomen door de andere PVV-Statenleden, terwijl hij zelf rustig zijn tuintje bijwerkt. Niets doen, geen dossierkennis hebben – afgezien van wat algemene zaken – en toch bij uitstek de hoogste vergoeding hebben door lucratieve constructies met zijn echtgenote en buitensporig declaratiegedrag. Ook deze Statenperiode krijgt Van Dijk het weer voor elkaar.
"Het korte lontje van Van Dijk heeft ertoe geleid dat er nu, krap een maand na de verkiezingen, reeds niemand meer over is van de huidige kandidatenlijst... Overgebleven bij de PVV is Van Dijk zelf en het jonge Statenlid Vincent Bosch..." aldus de PVV'ers. Maar er is een probleem: Bosch zou Van Dijk "op een dusdanige wijze tegen[werken] dat Bosch het werken in de Staten onmogelijk gemaakt wordt en hij stelselmatig geïntimeerd wordt door Van Dijk. Als klap op de vuurpijl is Bosch zelfs met de dood bedreigd door Van Dijk."
ERUIT!
Het gevolg? Van Dijk heeft te horen gekregen dat hij moet opkrassen. "Meest voor de hand liggend zou zijn dat Van Dijk "eieren voor zijn geld kiest en onmiddellijk afstand doet van zijn Statenzetel. Bosch zou dan samen met voormalig Statenlid Roland de Wit (die eerste opvolger is) kunnen redden wat er te redden valt en de naam van de Zeeuwse PVV kunnen zuiveren. Of Van Dijk zich zomaar gewonnen geeft, valt nog te bezien. Zijn geldproblemen zouden zo groot zijn dat hij ook geld 'geleend' heeft aan zichzelf uit het fractiebudget, waarvoor de PVV destijds flink op de vingers is getikt."
"Hoe dan ook, hebben de gezamenlijke Zeeuwse PVV-fracties in een manifest van wantrouwen (zie bijlage! – red.), het vertrouwen in Peter van Dijk opgezegd en hem per direct uit zijn functie ontheven. Zij verzoeken Van Dijk met klem om zijn zetel aan de partij terug te geven. Met onmiddellijke ingang is Vincent Bosch fractievoorzitter van de Statenfractie PVV Zeeland en maakt Peter van Dijk géén onderdeel meer uit van de Zeeuwse PVV."
Het manifest is getekend door alle Zeeuwse Partij voor de Vrijheid-fracties. Voor de raadsfractie Terneuzen zijn dat Patrick van der Hoeff, India Zandman, Stefan Lensen, Leonie Siebel en Kelly Wiemes. Voor de raadsfractie Tholen Vincent Bosch, Jack Vaders en Gerrit Bril. En voor de Statenfractie dus Vincent Bosch en Roland de Witt.
REACTIES
Van Dijk heeft al gereageerd op zijn ontslag. "Dit is je reinste laster en smaad" zegt hij (daarmee natuurlijk implicerend dat hij naar de rechter zal stappen). "Ze kunnen opstellen wat ze willen, maar er staan echt klinkklare leugens in. Ik accepteer niet wat daar in staat. Alles is gelogen en verdraaid. Het is alleen maar bedoeld om iemand zwart te maken. Ze krijgen een strafrechtelijke aanklacht aan hun broek."
De landelijke PVV -- wat inhoudt: Geert Wilders -- beraadt zich volgens Van Dijk op de situatie. Er zal dus heel wat uitgezocht worden, en gekeken worden of er nog iets te lijmen valt.
Hoewel buitenstaanders als wij natuurlijk geen oordeel kunnen vellen over de waslijst van klachten kunnen we al wél stellen dat het buitengewoon opvallend is dat álle Zeeuwse PVV'ers zich tegen Van Dijk hebben gekeerd. Dat is toch een tikje merkwaardig als je gelooft dat hij echt helemaal niets verkeerd gedaan heeft.
Hoe dan ook bewijst deze affaire maar weer eens dat de gewoonte van de PVV om meerdere functies te combineren (Eerste en Tweede Kamerleden die ook actief zijn in de gemeente/provincie, etc.) buitengewoon onhandig is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten