Zes Nederlandse F16's naar Irak

Geen categoriesep 24 2014, 20:00
Heel goed.
Het heeft even geduurd, maar het kabinet heeft dan toch besloten om mee te doen aan de militaire interventie in Syrië. Minister Timmermans heeft zojuist een Artikel 100-brief verzonden aan de Kamer waarin hij uitlegt dat Nederland om te beginnen zes F16's stuurt om ISIS aan te pakken. Hij gaat er daarbij vanuit dat de strijd niet in een maand of wat tijd gestreden is ("zes tot twaalf maanden"... "duur van maximaal een jaar"):

Het kabinet heeft besloten om, naast politieke en humanitaire steun, ook een militaire bijdrage te leveren aan de strijd tegen ISIS in Irak, in samenwerking met de Verenigde Staten en andere (regionale) partners. De internationale inspanningen zijn gericht op het breken van de militaire kracht van ISIS op de korte termijn. Deze eerste fase van de strijd zal, naar Amerikaanse schatting, zes tot twaalf maanden duren. Nederland stelt in deze fase zes operationele F-16’s beschikbaar voor de duur van maximaal een jaar. Ook worden Iraakse en Koerdische strijdkrachten gedurende deze periode ondersteund met training en advies.

Prima natuurlijk, maar zes is nog redelijk minimaal. Er moet geïnvesteerd worden in Defensie zodat we de volgende keer (of, wie weet over een jaar) significant meer kunnen sturen.
Toch zal Timmermans ongetwijfeld bekritiseerd worden vanwege de volgende alinea:

Bij gebrek aan een beter alternatief lijkt de steun voor ISIS van soennitische groepen in Irak veelal pragmatisch. Het einddoel van ISIS is echter ideologisch van aard, te weten de vestiging van een groot Islamitisch Kalifaat dat zich uitstrekt over het gehele Midden-Oosten, waarbinnen een ultraconservatieve en repressieve interpretatie van de Islam geldt. Om dit doel te bereiken wordt geen enkel middel geschuwd. In werkelijkheid betreft het een totalitair systeem dat berust op geweld, intimidatie en onderdrukking en weinig van doen heeft met de Islam.

Eén, twee, drie: kom er maar in Geert.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten