'Zijn naam is Klein, zijn daden benne groot?'

Geen categoriesep 09 2014, 17:44
Norbert Klein is het gedoe rondom Henk Krol en 50-plus zat en gaat op zoek naar een eigen achterban met een eigen partij.
Hij maakte dit vanmiddag bekend. Het Tweede Kamerlid van 50-plus/Klein heeft het netwerk 'Vrienden van 50PLUS/Klein' gelanceerd, waarbij sympathisanten zich kunnen aansluiten. Ze kunnen dan ook inbreng leveren voor fractiestandpunten. Verder zullen er 'vriendenbijeenkomsten' worden georganiseerd. Een tamelijk kansloze missie als u het mij vraagt.
Nu heb ik vanaf deze plek al eens eerder over het gedoe in 50-plus geschreven [zie hier en hier], maar wat me werkelijk hogelijk verbaast is, dat de malversaties met overheidssubsidies door Henk Krol gewoon bewezen zijn door de onderzoekscommissie, maar dat dit feit klaarblijkelijk voor het bestuur van 50-plus geen enkele reden is geweest, om hem als vervanger van de 'wegens gezondheidsredenen' teruggetreden Martine Baay-Timmerman, terug de Kamer in te sturen. Ze hadden meneer niet terug de Kamer in moeten sturen, maar terug het hok in, want daar hoort deze oplichter thuis (Krol had ten onrechte een bedrag van een paar ton aan subsidies aangewend voor de betaling van schulden van zijn private onderneming en moet dat geld van de minister nu terugbetalen, hetgeen hij weigert, red.). De timing van het terugtreden van mevrouw Baay is natuurlijk ook niet geheel toevallig: eerst moest het wachtgeld veiliggesteld worden. Wie gelooft in een 'tijdelijke' vervanging van Baay door Krol heeft geen inzicht in het partijpolitieke gekonkel bij 50-plus.
Klein gaat nu groot. Hij ziet ruimte om een eigen politieke achterban samen te stellen en sluit op termijn zelfs de vorming van een nieuwe politieke partij niet uit. Voordeel van een nieuwe partij is, dat deze zich nadrukkelijk kan profileren en onderscheiden van 50-plus, waar Klein tot voor kort deel van uitmaakte. Hij sluit evenmin uit, dat er alsnog een verzoening met 50-plus tot stand komt, maar dan moet de club van Jan Nagel wel bereid zijn het nodige water bij de wijn te doen. Klein tegen het ANP:

''Als ze bereid zijn zich op te stellen als een brede volkspartij kunnen we praten."

Vraag me wel af of dit zo'n goede strategie is. Het nadrukkelijk openlaten van deze mogelijkheid is op twee paarden wedden en het resultaat daarvan is doorgaans dat het niets wordt. Daar weet minister-president Rutte intussen ook alles van. Bovendien neemt Klein dan geen definitieve afstand van de bedenkelijke mentaliteit die 50-plus aan den dag heeft gelegd in het dossier Krol. Hoe kun je nu een bewezen oplichter namens jouw partij het Nederlandse parlement insturen? Hoe geloofwaardig ben je dan zelf nog, vraag ik aan meneer Nagel en consorten?
Klein wil een 'brede volkspartij' oprichten, die niet exclusief gericht is op senioren. Ook om die reden begrijp ik zijn toenaderingspogingen richting het oude nest niet goed, want de breuk ging onder andere juist over deze kwestie. Klein over zijn plannen:

"Lijsttrekker Henk Krol wilde een 'one-issuepartij' zijn, uitsluitend gericht op de financiële positie van ouderen. Terwijl het verkiezingsprogramma, waar ik zelf aan heb meegeschreven, veel breder was. Daar stonden ook dingen in over bijvoorbeeld milieu en infrastructuur."

De eenzijdige focus op de koopkracht van ouderen en de achterstelling van gepensioneerden vind Klein een te smalle electorale basis, ook al heeft hij destijds meegeschreven aan het partijprogramma van 50-plus. Maar daar is hij inmiddels naar eigen zeggen wat genuanceerder over gaan denken:

''Voortschrijdend inzicht. Het is te makkelijk om te zeggen: pensioenfondsen hebben een grote pot geld, dus er zijn geen problemen. Je moet ook rekening houden met de volgende generatie. Al vind ik de nieuwe pensioenregels die het kabinet wil te rigide.''

Nu weet ik niet hoe u erover denkt, maar volgens mij wordt het niets met dit soort politieke amateurs. Noch met Krol, die zich nergens meer met goed fatsoen nog kan vertonen, noch met eeuwige weifelaar Klein. Het is verder de vraag of er wel behoefte is aan een dergelijke partij. Er zijn ook al veel te veel van die splinterpartijtjes in Nederland. Veel en veel te veel.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten