Zika-virus verovert de Amerika's

Geen categorie•jan 25 2016, 13:00
Dit gaat helemaal fout.
De World Health Organization vreest dat het Zika-virus zich over het hele Amerikaanse continent verspreidt. De enige landen die veilig zijn, zijn Canada en Chili. En dat komt alleen maar doordat de mugsoort daar niet voorkomt.

De WHO zegt dat vrouwen die van plan zijn naar gebieden te reizen waar het zika-virus heerst, eerst een zorgverlener moeten raadplegen.

Het virus kan via bloed worden overgedragen, maar is ook aangetroffen in menselijk sperma. Volgens de WHO is echter meer bewijs nodig om te bevestigen dat het ook via seksueel contact kan worden overgedragen.

Het virus is bijzonder slecht voor vrouwen die zwanger zijn. Het zorgt namelijk voor een foetale misvorming, waardoor baby's worden geboren met kleinere hersenen dan normaal. Het gevolg: kinderen van moeders met het Zika-virus worden geboren met onvolgroeide hersenen en veel te kleine schedels. Die afwijkingen kunnen vervolgens resulteren in de dood of een verstandelijke afwijking. In Brazilië overkwam dat vorig jaar 3.893 baby's, wat dertig keer meer is dan in 2010.
Het virus is ook slecht voor volwassenen, maar die krijgen alleen wat koorts, gewrichtsklachten en huiduitslag. Die klachten verdwijnen echter weer na een week.
Voor ongeboren kinderen is het virus echter een ware nachtmerrie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten