snapshot4

Zweden pakt de 'échte' oorzaak van hoge cijfers verkrachtingen aan: eerst toestemming volgens de wet

Geen categoriemei 23 2018, 21:00
Zweden, het land met hoge cijfers als het gaat om het aantal verkrachtingen en aanrandingen. De autoriteiten worden door veel mensen verweten om de informatie over deze criminaliteitscijfers bewust vaag te houden. Uit angst voor kritiek op de migratiepolitiek en migranten, uit angst om 'racistisch' genoemd te worden. Die verdenkingen worden niet weggeworpen door hun laatst aangenomen wet.

De boodschap is simpel: je moet aan de persoon met wie je seks wilt vragen of hij het ook wil. Als je er niet zeker van bent, moet je het laten'', zei premier Stefan Löfven eerder.

De nieuwe zogeheten goedkeuringswet moet al op 1 juli van kracht worden. Volgens Amnesty International is de nieuwe wet 'een grote overwinning voor vrouwen die onvermoeid hebben gestreden voor deze verandering'.

Advocaten in Zweden hebben kritiek op de wet. Zij stellen dat het in de praktijk alsnog moeilijk zal worden om te bepalen of er juridisch uiteindelijk wel sprake was van vrijwilligheid. De Zweedse orde van advocaten noemt de wet 'zeer onduidelijk en er bestaat een risico voor rechtsonzekerheid'.

Het Scandinavische land is er goed in het 'niet direct aanpakken van de seksuele problematiek'. Het helpt ook niet mee dat de afkomt van criminelen niet vernoemd mogen worden bij dit soort zaken. Zo lijkt het al snel dat het niets te maken heeft met migratie en migranten, maar dat het komt door 'Zweedse mannen'. Dan gaan de feministische bewegingen er weer mee aan de haal en dan gaat het weer om 'mannen' in het algemeen.
Dit is geen goede en directe aanpak van de problematiek. Het gaat om culturele problemen en culturele fricties en als de Zweedse autoriteiten hun hoofd wegdraaien voor dit soort problemen, zal het alleen nog maar erger worden en koken in de maatschappij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten