-Paul Cliteur- Hoe NOS en MSM hun eigen betrouwbaarheid ondermijnen door berichtgeving over “antisemitische complottheorieën”

-Paul Cliteur- Hoe NOS en MSM hun eigen betrouwbaarheid ondermijnen door berichtgeving over “antisemitische complottheorieën”

Opiniejul 24, 12:57
Michael van der Galien schrijft in DDS over een beschuldiging die de Nationaal Coördinator Antisemitisme Bestrijding, Eddo Verdoner, heeft gedaan aan het adres van Thierry Baudet, partijleider van Forum voor Democratie. Verdoner schrijft op Twitter:
Onderstaand bericht verspreidt een oude antisemitische complottheorie, die stelt dat een Joodse elite uit is op werelddominantie. Eerder deed de NCAB al een oproep aan FvD politici om te stoppen met het retweeten van accounts, die antisemitisme verspreiden.
Waar dit betrekking op heeft, is op een andere Tweet van een zekere “Andre Wassink” die schrijft over een replica van de toren van Babel die verbrand zou zijn in Rusland en die door Baudet is becommentarieerd met “Mooi”.
Aan het bericht van Wassink is, eerlijk gezegd, geen touw vast te knopen, maar Verdoner, kennelijk begiftigd met een speciale expertise over dit soort zaken, ziet hierin een “antisemitische complottheorie”. Door het becommentariëren van dat bericht door Baudet krijgt Baudet toegeschreven dat hij een bericht verspreidt “dat een Joodse elite uit is op werelddominantie”.
En ja, als je berichten verspreidt die voeding geven aan de gedachte dat een Joodse elite uit is op werelddominantie dan ben je toch een antisemiet, niet? Dat laatste wordt overigens niet door Verdoner expliciet beweerd, maar dat is, vrees ik, wel de suggestie van zijn “coördinatorlijk vermeend anti-antisemitisch vermaan”.
Nu ken ik Baudet al 20 jaar en ik heb noch in conversaties met hem noch in zijn werk (boeken, artikelen) ooit een spoor van antisemitisme kunnen ontdekken. Dat de NCAB (Nationaal Coördinator Antisemitisme Bestrijding) dat nu wel meent te onderkennen, is gebaseerd op (i) het retweeten door Baudet van een onbegrijpelijk bericht op Twitter en (ii) dat hij, Verdoner, eerder heeft vastgesteld dat “FVD politici” retweeten van accounts die antisemitisme verspreiden. Let wel: bij dat laatste gaat het dus niet om inhoudelijk antisemitische berichten die worden geretweet, maar om berichten die kennelijk staan op een site waarop ook wel antisemitische berichten staan of hebben gestaan.
Een en ander lijkt te betekenen dat Verdoner zwaar leunt op twee mechanismen waarmee een behoorlijk optredende functionaris zich niet zou moeten inlaten:
  1. Guilt by association
  2. Guilt by accusation
Antisemitisme is een heel zwaar verwijt dat je iemand kan maken. Het is verbonden met de grootste misdaad van de 20ste eeuw, zo niet de menselijke geschiedenis in zijn geheel. Het is in het belang van de antisemitisme-bestrijding dat een coördinator heel zorgvuldig zijn woorden weegt en ook gezaghebbend kan beargumenteren op welke gronden hij een bepaalde beschuldiging lanceert.
Maar de politieke strijd op internet wijst in een heel andere richting. Etiketten als “antisemitisme”, “racisme”, “vreemdelingenhaat”, “islamofobie” prolifereren en worden heel gemakkelijk ingezet om een politieke tegenstander te diskwalificeren zonder dat daarover verantwoording wordt afgelegd.
De MSM, zelfs de NOS, doen daaraan mee. Want een bericht van de NCAB wordt door de NOS kritiekloos overgenomen en systeemkranten doen dat ook in de koppen van hun artikelen. NOS: “Antisemitismebestrijder: Baudet verspreidt oude antisemitische complottheorie.”
De NOS zegt natuurlijk: “Wij doen niets meer of minder dan dat we feitelijk weergeven wat de antisemitismebestrijder zegt”. Maar wat in feite gebeurt, is dat wat vage beschuldigingen door een conglomeraat van “herhalers” een soort objectieve status krijgt. De modale volger van het nieuws denkt namelijk: “Tja, als de NOS het nu ook al zegt dan zal het wel kloppen.”
Wat is daarvan weer het gevolg? Dat is dat je een steeds sterkere ideologisering van het informatieaanbod krijgt. De systeemkranten, de NPO, worden onderdeel van de politieke oorlogsvoering, onderdeel van de “culture wars”. Door misinformatie (feitelijk verkeerde informatie) of desinformatie (mocht je geloven in kwade bedoelingen) van het NCAB te delen ondermijnen de NOS en de MSM het vertrouwen in hun eigen berichtgeving. En dat kan niet de bedoeling zijn, toch?
Paul Cliteur is de schrijver van Moderne Papoea’s (2002): https://t1p.de/3yto8
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten