Frits Bosch is columnist voor De Dagelijkse Standaard.

-Frits Bosch- 29/10 verkiezingen. Waar op letten? Een 10 puntenplan

Opinie03 jul , 12:30
De veertien jaar Mark Rutte heeft ons land verre van goed gedaan. Helaas heeft kabinet Schoof dat niet kunnen redresseren. Nu moeten we op 29/10 alweer naar de stembus. We ontkomen niet aan ingrijpende hervormingen. Waar moeten we op letten? Een 10 puntenplan.
1. Minder overheid, meer markt
We moeten weer de controle terugkrijgen over het eigen land en het eigen leven, meer vrijheid voor bedrijf en burger. Dat betekent in de eerste plaats de overheid terug in z’n hok: minder overheid, maar marktwerking. Begrotingstekort terugdringen. In de tweede plaats moet de focus geheel op de belangen van ons land en inwoners liggen: meer ‘eigen land en eigen volk eerst’, minder globalisering.
2. Energieprijzen omlaag
Onze energieprijzen behoren tot de hoogste ter wereld. Dat schaadt de concurrentiepositie van ons bedrijfsleven en zorgt voor hoge kosten voor consumenten. Belangrijk is een partij te kiezen die gaat voor goedkopere energie. Wind en zon zijn niet de oplossing. Kernenergie, olie en Groninger gas moeten erbij.
3. Geen klimaat- en stikstofgekte
Loskomen van de klimaatgekte en stikstofgekte. Het blokkeert onze economie.,
4. Immigratie problematiek oplossen
Verdragswijzigingen zijn niet nodig. Immigranten zijn in principe zelfs welkom, mits voldaan wordt aan de huisregels:
Verzorgingsstaat voor nieuwkomers sluiten, tenzij arbeiders met toegevoegde waarde. Het loket van de Welvaartsstaat gaat enkel open na 2 jaar arbeid. Werknemers krijgen voordien enkel Bed bad brood. De magneet moet weg en de focus moet op arbeid en toegevoegde waarde. Geen ‘echte’ vluchtelingen toelaten, tenzij direct gekwalificeerd aan de slag.
5. Belastingen omlaag
Belastingen moeten drastisch omlaag ten gunste van bedrijven en consumenten. Belastingen moeten niet omhoog vanwege defensie. Handen af van erfbelasting. De bureaucratie moet worden teruggedrongen. Het mes moet in het zo sterk toegenomen aantal (veelal deloyale) ambtenaren.
6. Privatiseren
Zorg en onderwijs geleidelijk privatiseren.
7. Nexit
Macht corrumpeert en de Europese Unie is daar een sterk voorbeeld van. Het gaat van kwaad tot erger. Het woekert, maar wat het doen moet, gebeurt niet. Die macht moet gebroken worden. Hervormen lukt niet. De soevereiniteitsoverdracht gaat door. Brexit is niet slecht geweest. De EU sloot het VK uit van continentale handel. We moeten uit de Europese Unie. Deze bureaucratische en ondemocratische organisatie verziekt, door excessieve regelgeving, de vrije markt en concurrentieverhoudingen. We mogen geen vazalstaat worden met een open portemonnee. We doen Nexit en gaan terug naar de gulden. Geen digital currency. Take back control! 
8. Defensie naar 2,5% bnp
19 miljard additioneel voor defensie gaat ten koste van zoveel posten. 5% is overkill. We moeten de 5% uitgaven aan de NAVO herzien: 2,0% is ruim voldoende. Hou op met ons angstgevoelens aanpraten voor Poetin. Geen dwingeland Trump z’n zin geven. Niet zwichten voor dwang. Inzetten op onbemande wapensystemen. 
9. Drugs vrijgeven
De drugsproblematiek wordt niet opgelost op deze manier en is niet op te lossen met repressie. Repressie werkt niet. Het zorgt voor criminaliteit en gaat ten koste van jongeren. Het gaat van kwaad tot erger en kan en mag niet langer. De markt kapotmaken door drugs vrij te geven, zie Portugees systeem.
10. Ontwikkelingssamenwerking
Geen ontwikkelingshulp maar ontwikkelingssamenwerking. Handel en investeringen naar wederzijds voordeel. 
Tweepartijen stelsel
Het probleem is dat er een coalitie gevormd moet worden met partijen die de huidige puinhoop veroorzaakt hebben. Vele partijen sluiten elkaar uit. De ellende wordt nog groter als we over links gaan. Ons huidige politieke systeem is failliet en moet drastisch hervormd worden. Allen sluiten elkaar uit of gaan samen omdat er anders geen coalitie tot stand kan komen. Dat móet doorbroken worden. Partijen moeten kiezen: links of rechts. Geen gezwabber meer in het midden. Ik ben voorstander van een tweepartijen stelsel. Ik weet het: ook dat is niet ideaal, maar toch beter dan wat we nu hebben. Democratie is niet ideaal wisten de Oude Grieken al. Als we veel meer particulier oplossen - minder overheid - is ook minder politiek en minder democratie nodig. Veel spaarzamer omgaan met “politieke oplossingen”.
Veel wijsheid toegewenst.
Frits Bosch, econoom en socioloog, auteur van ‘De Wereld volgens Ayn Rand'.
afbeelding1
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten