frits bosch column

-Frits Bosch- AFD rukt op, nu 20% in de polls. Rechts in Duitse regering over twee jaar? Dexit?

Opiniedec 11 2023, 9:00
Duitsland maakt een ruk naar rechts. De AFD wordt nu nog getroffen door het cordon sanitaire van CSU en CDU maar als over twee jaar verkiezingen zijn lijkt AFD moeilijk meer uit de regering te houden. De polls tonen dat de partij nu ruim 20% van de stemmen zou krijgen en de trend wijst opwaarts.
Wiedergutmachung en “Wir schaffen das“ (2015) zijn de onafscheidelijke tweeling van Duitsland. Het heeft geleid tot de politieke puinhoop waarin ons buurland verkeert. Ze hebben identieke problemen als bij ons. De cijfers van de Duitse polls: De CDU staat nu op 29%, virtueel nog de grootste partij, maar niet in de huidige coalitie. De SPD keldert van 25% naar 15%, de leidende partij in de coalitie. De AFD buldert omhoog van 10% naar 22%. De Groenen kelderen van 17% naar 14% en FDP en Linke constant rond 5%.
Geen andere partij wil met AFD regeren. De partij wordt ondemocratisch en fascistisch genoemd; er zouden neo nazi’s lid van zijn. De AFD is tegen immigratie, tegen EU, contra elite en pro Rusland. De CDU staat voor de keuze om AFD wind uit de zeilen te nemen en naar rechts te buigen, maar dat heeft het gevaar dat deze partij zich dan vervreemdt van de partijen op links en zich vervreemdt van de meerderheid van de Duitsers die de AFD nog steeds niet zien zitten. Maar die meerderheid wordt steeds kleiner. De CDU ziet dat het politieke centrum in Italië naar rechts boog met als gevolg dat het centrum geheel rechts werd. Anderzijds leidt regeringsdeelname van een rechts partij tot naar het midden opschuiven.
Vorig jaar zijn 1 miljoen immigranten het land binnengekomen waarvan velen zich nu antisemitisch betonen, een ernstig vergrijp in Duitsland alwaar de bekende antisemitische leuze verboden is. Duitsland kent geen Ter Apel. Men wil de grote toestroom Oekraïners het land uit. Daar komt bij dat de SPD steeds verder omlaag koerst. Olaf Scholz is impopulair. Dr Thilo Sarrazin, ex RvB Bundesbank en ooit SPD prominent schreef “Deutschland schafft sich ab” en werd erover verguisd maar hij lijkt nu wel gelijk te krijgen.
Duitsland kijkt verwonderd naar de winst van de PVV en de kans op premier Wilders. Waarin verschilt PVV van AFD? PVV heeft geen leden dus ook geen neo nazi leden. Sociaal cultureel komen de partijen overeen. Sociaal-economisch is de PVV links maar de AFD pur sang liberaal. Sarah Wagenknecht is afgescheiden van Die Linke en is doende een nieuwe middenpartij op te richten met een programma deels gelijkend op NSC, deels AFD. Deze partij zou meer acceptabel kunnen zijn voor veel kiezers. De vraag is dan of deze partij met CSU en SPD een coalitie wil aangaan of met de AFD over twee jaar. Rechts in de regering over twee jaar kan grote gevolgen hebben voor de EU: Dexit?
De financiële situatie van Duitsland is niet rooskleurig: het begrotingstekort bedraagt 4,3% in 2022 bij een huidige economische groei van -0,6%, een staatsschuld van 60% bij een rentestand van rond 3% en een inflatie van 6%. Bij een dergelijk lage groei, een hoog begrotingstekort, hoge inflatie doet de staatsschuld oplopen. De economische en de financiële positie van Duitsland zijn zwak. Het zal duidelijk zijn dat dit voor ons pijnlijk is als belangrijkste economische partner van Nederland. “Wir schaffen das” Angela Merkel heeft het land geen goed gedaan.
Waarheen gaat dit? De AFD zou de grootste partij kunnen worden bij volgende verkiezingen over twee jaar. Toch zal dat niets nieuws kunnen opleveren als de Bundesverfassungsschutz de AFD uit de regering wenst te houden. De CDU blijft van links afhankelijk en zal geen rechts bij de wijn willen doen. Het gevolg is dat de tweespalt en ontevredenheid verder kan toenemen. Tschüss!!!
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kafkaistan
kafkaistan
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten