couple 3723548 1280

Nederland staat voor immense uitdaging ouderenzorg: "Meer van hetzelfde is niet houdbaar"

Politiekdec 10 2023, 21:00
Nederland staat aan het begin van een vergrijzingsgolf, zo bleek uit het recente rapport "Niets doen is geen optie" van IBO Ouderenzorg. Met een verwachte bijna verdubbeling van het aantal tachtigplussers in de komende twintig jaar, staan we voor een immense uitdaging op het gebied van ouderenzorg. De huidige politieke discussie draait om meer plek in verpleeghuizen, maar experts benadrukken dat een bredere benadering essentieel is.
Een van de cruciale bevindingen van het rapport is dat louter investeren in extra geld, personeel, of het handhaven van bestaande verwachtingen ontoereikend is. Olfert Koning van ActiZ benadrukt via Nu.nl dat hoewel het bouwen van meer verpleeghuizen op sommige plekken noodzakelijk is, er tevens behoefte is aan een heroverweging van de gehele verpleeghuiszorg. "Meer van hetzelfde is niet houdbaar. Er moet op een andere manier naar verpleeghuiszorg gekeken worden," aldus Koning.
Het rapport waarschuwt voor mogelijke lange wachtlijsten, verlies van levenskwaliteit, en een groeiende kloof tussen de zorg beschikbaar voor rijkere en armere ouderen als er geen substantiële verandering plaatsvindt. Het aantal benodigde zorgmedewerkers zal naar verwachting met 76 procent toenemen, en de uitgaven aan ouderenzorg zullen verdubbelen als er geen actie wordt ondernomen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
Momenteel ondervindt de zorgsector in Nederland al de gevolgen van krapte en bezuinigingen, wat ten koste gaat van de zorgvragers. Het aantal uren huishoudelijke ondersteuning neemt bijvoorbeeld af, en er is een tekort aan nieuw personeel. Als er geen verbeteringen worden doorgevoerd, zullen ouderen steeds meer afhankelijk worden van hun eigen netwerk, digitale zorg, en andere middelen die de crisis in de zorgsector moeten tegengaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten