frits bosch column

-Frits Bosch- BIJ1 en DENK, bye bye!

Opinieaug 08 2023, 8:30
Het gaat Bij1 en DENK niet voor de wind. Beide partijen willen maar niet groeien en we horen over interne strijd. Bij vele partijen heerst bij tijd en wijlen interne onmin. Maar vooral bij Bij1 vechten elkaar het kot uit. Hoe komt dat?
Dat is niet eenvoudig te verklaren voor een buitenstaander. Naar mijn mening zou een oorzaak kunnen zijn dat het geluid dat beide partijen hebben laten horen kansloos was. Partijleider Silvana Simons heeft jarenlang in ons parlement laten weten dat witte Nederlanders structurele racisten zijn. Partijprominent prof Gloria Dekker heeft daarover het boek ‘Witte onschuld’ geschreven. Ze haat ons. Onder de brede lagen van de bevolking win je daar kennelijk geen stemmen mee. Het gaat deze partij niet om wat wijlen dr Martin Luthers King zei namelijk dat je niet naar de kleur van iemands huid moet kijken, maar naar iemand ‘character’, waarmee hij wellicht bedoelde iemands toegevoegde waarde in brede zin. Het ging King om te streven naar een houding als ware het een kleurloze maatschappij. Kijk niet naar iemands kleur! Dat hebben we Simons en Wekker nooit horen zeggen en dat willen ze ook niet. Ze willen dat mensen van kleur hun kleur als het ware behouden aan de buitenkant, maar vooral van binnen. “Je bent zwart van buiten, maar ook van binnen.” Witten zijn structureel racisten, dat is hun verdienmodel. Ze willen helemaal niet dat mensen van kleur integreren binnen de verderfelijke witte maatschappij.
Ze willen helemaal niet dat mensen van kleur naar de pijpen van witte mensen dansen, de witten die zich niet bewust zijn wat ze zwarte mensen hebben aangedaan in hun witte onschuld. “Jullie hebben een eeuwige bloedschuld!” Weg met kapitalisme en meritocratie, opgezet door witten, afbraak daarvan als wraak voor wandaden in het verleden. Verzoening? No way! Deze kwalijke opstelling is kansloos, niet alleen onder witte mensen maar gelukkig ook onder mensen van kleur. Simons is vertrokken, haar missie mislukte wat haar partij betreft. Er zijn voldoende gekleurde en witte activisten die ondersteuning hebben geboden om bij witte Nederlanders excuses en vergiffenis af te dwingen. Komen er ‘herstelbetalingen’, afgezien van de mega kosten die we al kwijt zijn? Deze opstelling wringt temeer daar we weten dat de betreffende gekleurde achterban van Bij1 helaas onevenredig crimineel blijkt te zijn volgens de politiecijfers.
Het verhaal van DENK is eigenlijk niet veel anders, maar hier ligt de focus op discriminatie. Azarkan had daar de welbespraakte mond van vol. Nederlands discrimineren volgens DENK structureel. De Toeslagenaffaire was voor DENK kat in het bakje, maar profiteerde er niet van. Je kunt niet suggereren dat Nederlanders structureel discrimineren want dat doen ze niet, integendeel, ze doen volop inclusie. Zie ook onze voetbalvelden. Ook DENK zal nooit toegeven dat Nederlanders relatief weinig discrimineren, want discriminatie is het verdienmodel van DENK ondanks alle mooie teksten in het programma. We hebben veel kritiek op de goedgelovigheid van de Nederlandse kiezer, maar hier trappen ze niet in. Overigens heeft DENK nog geen tijd gevonden om de website te updaten: Azarkan staat nog trots op het voorblad.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten