frits bosch column

-Frits Bosch- Britten betreuren Brexit. Okay, maar worden wij een EU uitvoeringsorganisatie?

Opiniejan 12 2023, 18:00
Het Britse blad the Economist laat weten dat inmiddels een royale meerderheid Britten Brexit betreuren als haren op hun hoofd. De Bank of England becijfert dat het de investeringen met 25% heeft doen teruglopen en de totale economie was 5% groter geweest zonder Brexit. Corry Konings en de Rekels: “Huilen is voor jou te laat…”
De Noorse optie als een non voting member binnen de markt was veel verstandiger geweest, hoewel minder passend voor een grote economie als de Britse. De Ierland deal loopt ook voor geen meter. Engeland moet op hangende pootjes naar Brussel om te zien of “cherry picking” mogelijk is: vrije toegang binnen de EU douane-unie voor bepaalde sectoren naar wederzijds belang. Het zou betekenen dat Engeland openlijk afstand neemt van de traditionele afkeer van de EU als regelneef en een EU als opslurper van nationale soevereiniteit. Paul Cliteur heeft treffend genoemd dat de EU doende is de lidstaten te laten verworden tot uitvoeringsorganisaties. Het opnieuw aankloppen van England op de Brusselse deur zou ook kunnen passen in het kader van de eventuele toetreding van Oostbloklanden tot de EU.
Vele vragen zijn er rond het functioneren van de EU. Hoe gaat de EU er uitzien? Hoe wordt de hand gehouden aan Europese normen en waarden (die niet bestaan, zie de ruzie met Polen en Hongarije)? Is de bedoeling van de EU om tot een politieke unie te geraken? Hoe dwingend wordt het EU beleid? Wat is het beleid versus morbide China. Mogen we vertrouwen hebben in de intrinsieke kwaliteit van de EU van Von der Leyen? Is het de bedoeling om ook tot een militaire unie te geraken? De Oekraïne oorlog heeft deze kwestie dwingend op de agenda gezet en Engeland hoort daarbij. Is het de bedoeling dat de EU verschillende blikken gaat behelzen met meerdere snelheden, de aloude kwestie die nooit is opgelost, zie de bodemloze put van de corrupte Zuid-Europese landen en de Noord-Europese landen als melkkoe.
Kortom, Engeland moet met de hoed in de hand naar Brussel, maar het wordt tijd dat de EU klare wijn gaat schenken waarheen het met deze club heen wil. Er gaan hier steeds meer stemmen op om de euro vaarwel te zeggen. Het is bekend dat ik dat ook wens want de waarde wordt uitgehold. Wat zou dit betekenen voor de Nederlandse rol binnen de EU? Het zou in ieder geval een krater slaan in het vertrouwen van de EU. Het lijkt me in ieder geval zinvol om hiermee te dreigen als hefboom naar klare wijn te laten schenken over de toekomst van de EU. Mocht het antwoord zijn: “we streven naar een politieke unie”, dat is het wat mij betreft Nexit. Mocht het antwoord zijn: “we streven niet naar een politieke unie”, dan dienen we eindelijk eens te weten waar de soevereiniteitsoverdracht ophoudt. Nederland als uitvoeringsorganisatie is onwenselijk. Vragen, vragen, vragen. Als er geen antwoorden komen daalt het vertrouwen in de EU nog verder.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten