frits bosch column

-Frits Bosch- 'Centrale banken moeten terug in hun hok'

Opinieokt 16 2022, 11:48
De baas van de Wereldbank David Malpasse heeft gewaarschuwd dat we het risico lopen op een wereldwijde recessie. De oorzaken zijn de hoge voedselprijzen en energieprijzen, de stijgende rente, de terugvallende economische groei en vastgoed problemen. IMF baas Kristalina Georgieva onderschreef Malpasse’s analyse.
Wat opvalt is dat beiden wel het probleem benoemen, maar niet de achterliggende oorzaken en nog minder de oplossing. Eén van de achterliggende oorzaken is naar mijn mening het mondiaal buiten hun boekje gaan van centrale banken. Zij hebben zich steeds meer macht toegeëigend ver voorbij hun eigenlijke taakopdracht van monetaire ondersteuning voor het behoud van koopkracht. Het zijn politieke instellingen geworden, zoals bijvoorbeeld de ECB het overeind houden van corrupte landen ten doel heeft. En in Nederland heeft DNB het wokisme inclusief duurzaamheid als doelstelling.
Hoe komt het dat ze zich zoveel macht konden toe-eigenen? Dat komt omdat centrale banken in principe onafhankelijk van de regering opereren. In Nederland heeft DNB een direct lijntje met Mark Rutte. Klaas Knot is door Rutte naar voren geschoven ten koste van prof Lex Hoogduin. Rutte wilde een lakei om bij DNB een ‘cultuurverandering’ te kunnen doorvoeren. Dat is goed gelukt. DNB is volkomen woke. Centrale banken zijn aan niemand officieel verantwoording schuldig. Voor de ECB is de besluitvorming lastig want in het presidium zitten 19 van de 27 EU lidstaten, met hardliners, de haviken en softies, de duiven. De haviken buigen meestal het moede hoofd en worden uitgescholden voor “vrekken”. Gezien de centrale rol die centrale banken spelen in het geldsysteem beschouw ik ze als pur sang Deep State. Christine Lagarde geniet van haar machtspositie met een lijntje naar die andere dame die graag Bosnië Herzegovina bij de club wil. Prachtig! Dat land klopt voor geen meter, door en door verrot. Zo’n land hoort erbij vindt ze, meer macht.
Hoe krijgen we centrale banken terug in hun hok? Dat zal niet makkelijk gaan voor deze onafhankelijke instellingen.
Mijn voorstellen:
1. Centrale banken dienen zich strikt aan hun taakopdracht te houden en zich niet politiek op te stellen.
2. Centrale banken dienen zich te onthouden van het onbeperkt opkopen van staatsschulden om het verhogen van de staatsschulden te faciliteren. Ze moeten zich te weer stellen tegen de huidige gevaarlijke rage om staatsschulden zonder limiet te laten oplopen.
3. Centrale banken dienen niet de rente en prijzen als doelstelling te nemen. Ik heb dat recent onderbouwd.
4. Centrale banken dienen een mondiale reservepot te formeren voor failleerde banken.
In het Euro gebied worstelen we met een gemeenschappelijke munt, één centrale bank en nationaal budgettair beleid. Dat kan helemaal niet. Het tart alles wat in economisch opzicht verstandig is. Hoe kun je zo idioot zijn om je monetair beleid uit te besteden aan een instelling in het buitenland, wat jouw belang niet dient? Dat is vooral gebleken bij de periode Draghi die onbeschaamd de belangen van de corrupten heeft gediend met kunstmatige rente en opkopen van staatsschulden. En dan gaan we in die club gaan zitten, terwijl niemand zich aan de afgesproken kaders houdt. Om het dan nog absurder te maken: je levert je eigen munt in en deelt het met corrupten. Hoe zot kun je het maken? Dat komt omdat het geheel politiek gemaakt is. Men denkt door alles in één pot te gooien Europa machtiger wordt. Foute gedachte: Europa wordt dan minder machtig omdat de rotte appels de sterke appels kapot maken. De euro dendert omlaag, zwakke munt. Hoe komt het dat deze idiote constructie nog bestaat? Dat komt enkel en alleen doordat er bomen met gouden appels in Noord-Europa groeien. Aan die boom wordt nu heftig geschud. Vele appels vallen op de grond. Onze premier schudt heftig mee. Ik verbaas me nergens meer over. We gaan down the drain en centrale banken doen mee. Burgers hebben het nakijken.
(Artikel gaat verder onder de oproep onze App te downloaden) Goed nieuws! De Dagelijkse Standaard heeft tegenwoordig een eigen App! Download onze app voor Android of voor iPhone en blijf de hele dag op de hoogste van het laatste échte nieuws en de nieuwste hard rechtse opinies. En als je de app gedownload hebt, laat dan even een review achter alsjeblieft. Het betekent een hoop voor ons!
Ik vind het belangrijk dat we beseffen welk enorm belangrijke positie centrale banken ten kwade innemen in onze samenleving, terwijl wordt gedaan als ‘het is wat het is en we kunnen er toch niets aan doen.’ Het zal mij benieuwen hoe lang nog dit monetaire wangedrocht gaat overleven. Het is op den duur onhoudbaar. Ik ben lang niet de enige econoom die dit vindt. Als we hierover eens zijn, is het dan niet verstandig daarop voor te sorteren?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten