frits bosch column

- Frits Bosch - ECB legt wurgreep aan voor Bankenunie. Dááááág onze deposito’s! Dááááág onze belastingbetalers!

Opiniemrt 30 2023, 14:00
De ECB is uit op nog meer macht en VVD, D66, Volt, PvdA, GroenLinks komen daaraan graag tegemoet. De bedoeling is nu om de bankenunie ‘af te ronden’. Eurolanden moeten garant staan voor het spaargeld van elkaars banken. Dat wil er maar niet van komen maar nu zegt onze minister van Financiën Kaag, D66, “never waiste a good crisis”, met andere woorden: gebruik/misbruik deze bankencrisis om de bankenunie er doorheen te drukken. Maar ook mainstream media, waaronder Het Financiële Dagblad, zijn enthousiast over bankenunie. Hoe kan dit?
Sinds 2014 staan banken niet langer enkel onder nationaal toezicht maar ook onder ECB toezicht. Op elke bank zit een internationaal toezichtteam waarvan de voorzitter niet de nationaliteit van de bank heeft. Een wankele bank overeind houden kost veel geld plus de depositohouders voorzien van 100.000 euro garantie bij faillissement. De Tweede Kamer wil vervlechting van de banken om te vermijden dat banken omvallen. Logisch toch? Nee, absurd en levensgevaarlijk.
De discussie over EDIS, Europees Garantiestelsel en het EDS, euronoodfonds, zit al ruim 10 jaar muurvast. Hoe komt dat? Daarvoor moet een gegronde reden zijn. Die reden ligt voor de hand. Nationale deposito’s dienen niet garant te staan voor mogelijk failliete banken buiten de landsgrenzen. Onze belastingbetalers dienen daarvoor niet garant te staan met de ESM als achtervang. Om het heel plat te zeggen: we zullen wel gek zijn om onze deposito’s bij onze solide banken in te zetten voor malafide banken elders in eurozone. De Italiaanse, Spaanse en nota bene, Duitse banken zijn zwak tot feitelijk failliet. Ze beleggen vol in nationale staatsleningen. We weten nu wat dit betekent bij een stijgende rente. Nogmaals, het is gestoord als wij hierin meegaan. Bovendien zou met dit ingrijpen de marktwerking definitief omzeep geholpen worden en de wurggreep van de ECB dodelijk worden. Macht, macht, macht. Federaal, federaal, federaal Europa. Dat is utopia. In het kartel zitten de utopisten maar ook PvdA en GroenLinks en SP gaan voor utopia. Het is telkens hetzelfde liedje “hoe helpen we Nederland de afgrond in.”
Opmerkelijk is dat ook de VVD hierin meegaat als vermeend liberale partij. Anderzijds, de baas van DNB Klaas Knot gaat ook in dit spel mee. Hij heeft het over afmaken van de EU met Plan B, waaronder een bankenunie. We kennen de positie van Knot. Hij is de slippendrager van premier Mark Rutte. Hij heeft op dwingende voordracht van Rutte de hoogste positie bij DNB verkregen ten koste van de voorgenomen voorzitter prof Lex Hoogduin. Knot is de Ja en Amen zegger van Rutte. Levensgevaarlijke functionaris in figuurlijke zin. Hij rommelt Nederland naar een federaal Europa. Kaag is een ramp voor Nederland: “ never waiste a good crisis”. Hoe zot kun je worden?
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
“Nederland, let op uw saek”. We worden hush hush naar een federaal Europa gerommeld. De bankenunie is daarbij instrumenteel. Verhofstadt c.s kraaien victorie. Laat dit niet gebeuren! De Europese Commissie zet de bankenunie weer op de agenda. Misbruik maken van de bankencrisis. Dááááág onze deposito’s! Dááág onze belastingbetalers! Stop ze af. Een bankenunie is een stap op weg naar niet meer terug kunnen.
Het Derde Rijk is niet gelukt met geweld. Laat het Vierde Rijk op kousenvoeten niet lukken!
Frits Bosch, econoom en socioloog. Tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten