frits bosch column

-Frits Bosch- 'Gooi het nieuwe pensioenstelsel op de mestvaalt!'

Opinieokt 20 2022, 17:00
Pensioenfondsen stevenen dit jaar af op recordverliezen. De grootste pensioenfondsen zagen dit jaar al een kwart van hun vermogen verdampen, meer dan tijdens de kredietcrisis van 2008. Toch blijven inflatie indexaties in zicht.
Hoe absurd het systeem van calculatie is via variabele rente blijkt nu weer. Het ABP lijdt op moment van schrijven 91,5 miljard euro verlies in de beleggingsportefeuille maar gaat meer uitkeren dankzij de stijgende rente, terwijl de inflatie 17,1% bedraagt, de beurzen zeer volatiel zijn en recessie verwacht moet worden. De hogere uitkering zal zeker de inflatie niet compenseren. Als je zo’n krom systeem hanteert dan mag het geen wonder heten dat het op den duur op de mestvaalt moet!
Het huidige systeem van het berekenen van uitkeringen is idioot. Als de rente en laag inflatie laag zijn en de beleggingsresultaten prima, dan wordt er gekort op de uitkeringen; maar als het zwaar tegenzit wordt er meer uitgekeerd. Heb je het ooit zo zout gegeten? Voilà het Nederlandse pensioensysteem.
Je zou bijna denken dat er een verzameling achterlijke malloten aan het roer zit en zo langzamerhand begin ik dat inderdaad te denken. En de oppermalloot die de bijl heeft gezet in het huidige pensioenstelsel wordt de baas van NS. En dit terwijl de oplossing zo simpel is: calculeer met behulp van een vaste rekenrente van 4%.
(Artikel gaat verder onder de oproep onze App te downloaden) Goed nieuws! De Dagelijkse Standaard heeft tegenwoordig een eigen App! Download onze app voor Android of voor iPhone en blijf de hele dag op de hoogste van het laatste échte nieuws en de nieuwste hard rechtse opinies. En als je de app gedownload hebt, laat dan even een review achter alsjeblieft. Het betekent een hoop voor ons!
Dit is de ultra lange rente geschikt voor lange termijn beleggers als pensioenfondsen. Daar hebben we tot 2007 gebruik van gemaakt.
Handhaaf dan het huidige stelsel en gooi het nieuwe pensioenstelsel op de mestvaalt.
Het is ondeugdelijk! Doe het niet!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten