Kijk! Johan Derksen: 'Ze moeten de AOW afschaffen voor mensen met een hoog pensioen'

Johan Derksen vindt dat mensen met een hoog pensioen af moeten zien van hun AOW. Of beter gezegd, dat ze er helemaal niet voor in aanmerking moeten komen. Want, zegt hij, mensen als hij - en ook andere met een flink pensioen en/of inkomen - hebben zoiets helemaal niet nodig.

Ooit was de AOW bedoeld om mensen die dat zelf niet konden regelen toch nog wat geld te geven voor hun oude dag. Daar hebben ouderen 'recht op,' was de visie. Socialisme, iedereen helpen.

Maar om dat te verkopen werd het niet alleen ingevoerd voor mensen zonder geld, maar ook voor ieder ander. De AOW, daar had en heeft iedereen recht op. Pensioenleeftijd: hop, je krijgt een paar honderd euro per maand.

Johan Derksen vindt dat belachelijk. Iemand met zijn inkomen (en pensioen) zit helemaal niet op de AOW te wachten, zegt hij. Dat is niet zo gek, want de AOW is voor zo'n man natuurlijk wisselgeld.

"Ik heb een redelijk goed pensioen," aldus Derksen. "Ik heb AOW helemaal niet nodig. Wij kregen AOW en toen heeft mijn vrouw geïnformeerd van 'we hoeven het eigenlijk niet'. Maar dat kun je niet weigeren. Dat kun je ook niet afzeggen. Dat komt zo vanzelf."

"Maar als je nou een regel maakt in Nederland dat mensen met een bepaald bedrag pensioen, dat die niet in aanmerking komen voor AOW, moet je kijken hoeveel geld dat oplevert voor de minimumloners."

(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Natuurlijk is dat een heel prima suggestie. Alleen moet je dan a) wel ervoor zorgen dat die scheidslijn significant is (wat betekent: AOW afbouwen: 1.500 voor dit, 1.200 voor dit, 900 voor dit, en dan helemaal afbouwen tot de hoogste inkomensgroepen niets meer krijgen; maar dan heb je het wel echt over mensen met een mooi inkomen voor hun pensioen) en b) dat er een heel nieuw systeem wordt opgetuigd waarin het de bedoeling is dat mensen het zelf regelen.

Met andere woorden, dat je een situatie krijgt waarin de AOW echt alleen in de ergste gevallen gebruikt wordt voor mensen die als ouderen niets hebben. En dan met zo'n AOW-tje kunnen ze nog gewoon leven, zonder elke euro trouwens twee keer om te draaien.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties