-Frits Bosch- Lang leve de nieuwe wereldorde! Lang leve WEF! Lang leve Klaus Schwab! Lang leve utopia!

-Frits Bosch- Lang leve de nieuwe wereldorde! Lang leve WEF! Lang leve Klaus Schwab! Lang leve utopia!

Frits Bosch is columnist voor De Dagelijkse Standaard.

Je moet wel ziende blind zijn om niet te constateren dat de democratie in Nederland maar ook in andere landen, in verval is. We betreuren dat, maar we zien dat het van kwaad tot erger wordt zonder pogingen om het te verbeteren. Het lijkt er zelfs op dat regeringsbeleid zich er bij neerlegt en het eigenlijk helemaal niet zo erg vindt. Hoe komt dat?

De democratie in Nederland is eigenlijk kakelvers. Het parlementair stelsel werd ingesteld door liberaal parlementariër Joseph Thorbecke. Hij schreef in 1848 een nieuwe grondwet waarin de koning minder macht had en burgers meer macht. Pas in 1919 kreeg iedereen kiesrecht. Dat het zo lang geduurd heeft om tot een democratie te geraken komt omdat de maatschappelijke ontwikkeling diverse fasen heeft doorgemaakt.

De macht is als het ware steeds verder opgeschaald. Dat begint bij de macht van het individu in de agrarische samenleving, gaande naar de macht van grootgrondbezitters, naar de macht van handelssteden, naar de macht van stadhouders, naar de macht van grootindustriëlen, de macht van provincies, naar de macht van natiestaten, naar de macht van continenten (zoals EU), naar de macht van internationale organisatie, honderdduizenden ngo’s en Big Tech.

Bij deze laatste fase behoort een wereldmacht om dit in goede banen te leiden, zoals Klaus Schwab het voor zich ziet. Hij ziet een wereld-technocratische macht voor zich in The Great Reset. Deze reset is er op gericht om belangrijke beslissingen op het gebied van duurzaamheid, technologie, financiën, medisch, inkomens- en vermogensverdeling, zorg etc op mondiaal niveau te nemen, the New Worldorder. Dit omdat: a. burgers niet bevoegd zijn (te dom zijn) om de reikwijdte van dergelijke beslissingen te overzien en b. burgers kunnen de belangen niet afwegen in hun eigen belang. Schwab wenst een soort mondiaal neomarxisme: “wij weten wat goed is voor u. Wij hebben het beste met u voor. Daar kunt u toch niet tegen zijn?”

Dit zou gepaard gegaan met steeds minder macht voor de burger, steeds minder democratie. De democratie loopt als het ware bij de burger weg naar hogere niveaus.

Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

We zien onze premier en ministers het WEF enthousiast bezoeken. We horen geen enkel kritisch geluid. We moeten ervan uitgaan dat ze het roerend eens zijn met Schwab: op naar een nieuwe wereldorde. Het past in de historische ontwikkeling van het opschalen van macht. Democratie is slechts een voorbijgaande fase. Het is een tussenstap naar neomarxisme en fascisme. Fascisme omdat de activiteiten van burgers in het teken komen te staan van de nieuwe wereldorde. Ik noem de combinatie van marxisme en fascisme: marcisme. Ieder die er tegen is wordt gecancelled in woke. Sigrid Kaag: nieuw leiderschap! Mark Rutte heeft ook het licht gezien. Wobke Hoekstra sukkelt er nig achteraan maar begrijpt het nu ook. Schwab’s ideeën passen.

Gevolg: minder democratie past in dit plaatje en is niet erg. Integendeel, lang leve de nieuwe wereldorde: lang leve utopia!

Dit is een levensgevaarlijk ontwikkeling. Wie stopt ze af?

Frits Bosch, econoom en socioloog. Tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.

-Frits Bosch- Lang leve de nieuwe wereldorde! Lang leve WEF! Lang leve Klaus Schwab! Lang leve utopia!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties