Het College voor de Rechten van de Mens schaart zich achter klimaatactivisten van Extinction Rebellion

Het College voor de Rechten van de Mens schaart zich achter klimaatactivisten van Extinction Rebellion

Volgens het College voor de Rechten van de Mens staat het demonstratierecht in Nederland “ernstig onder druk”. De klimaatactivisten die aangehouden zijn voor het oproepen tot het blokkeren van de A12 in Den Haag zijn in vergelijking met de demonstranten van Farmers Defence Force veel te hard aangepakt.

De overheid zou volgens het mensenrechtencollege demonstraties moeten faciliteren en vind daarnaast ook dat de “inzet van strafrechtelijke instrumenten om de organisatie van en een demonstratie te verhinderen een extreem zwaar middel is en niet makkelijk te rechtvaardigen valt.”

De boeren van Farmers Defence Force zijn volgens het college milder behandeld dan de klimaatactivisten en de BLM demonstranten. Er wordt volgens het college met twee maten gemeten. Het demonstratierecht moet door de overheid worden gegarandeerd, het maakt het college niet uit of het nu “boeren zijn die demonstreren tegen stikstofbeleid dat het klimaat moet beschermen of klimaatactivisten die pleiten voor sneller overheidsoptreden om klimaatverandering tegen te gaan.” Met die uitspraak bekent het College voor de rechten van de Mens kleur en is het hele verhaal van het college in een klap ongeloofwaardig.

Het is daarmee des te meer duidelijk dat er geen mildere aanpak voor klimaat demonstranten gewenst is maar eerder een hardere aanpak voor de demonstranten en actievoerders van Farmers Defence Force. Het College voor de Rechten van de Mens was verdacht stil toen er tijdens de boerenprotesten van vorig jaar door een agent op een minderjarige boer werd geschoten.

Een aantal activisten van Extinction Rebellion zijn in aanloop naar de demonstratie door het Openbaar Ministerie opgepakt vanwege het oproepen tot het blokkeren van de A12 in Den Haag. Het OM vond het “gevaarlijk en ontwrichtend” en sprak daarnaast ook over Opruiing. De activisten die opriepen tot de ontwrichtende demonstratie zijn weer vrijgelaten, al kregen ze wel een gebiedsverbod waardoor ze zelf niet aanwezig konden zijn bij de demonstratie in Den Haag. Extinction Rebellion heeft inmiddels ook alweer nieuwe demonstraties aangekondigd.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties