frits

-Frits Bosch- Nieuw Links was kantelpunt naar massa-immigratie

Opinieapr 12, 14:30
Dat Nederland het in sociaal-cultureel en economisch opzicht lastig heeft, komt op het conto van links. Waarom? Dat is nogal simpel: Er is na de jaren zestig nooit een waarlijk rechts beleid geweest. Rechts bestond immers niet. Links zat altijd aan de bestuurlijke knoppen, dus zij dragen verantwoordelijkheid.
Rechts is pas opgekomen toen er ruimte kwam door het opschuiven van het politieke toneel naar links. De vernieuwingsbeweging Nieuw Links van de PvdA was hier in 1971 het kantelpunt. Het ging van links naar nog linkser. Massa-immigratie is de lakmoesproef voor rechts of links beleid. Onder de kabinetten Lubbers is de massa-immigratie in de jaren tachtig van de vorige eeuw pas echt goed op gang gekomen. Zelfs tot kort voor zijn overlijden heeft Ruud Lubbers (1939-2018) in NRC Handelsblad volgehouden dat de massa-immigratie voortgezet moet worden. Lubbers was links mede ten gunste van ondernemers die van de lage lonen van immigranten konden genieten. Lubbers meende dat “gastarbeiders voor de opbouw van Nederland hadden gezorgd.” Later zei hij dat massa-“immigratie nodig is contra de vergrijzing.” Dat was twee keer onjuist. Het was deze premier, die een goed economisch beleid voerde, ‘Ruud Shock’ genoemd in het buitenland vanwege het aan de praat krijgen van Nederland als zieke man van Europa, onwaardig. De opbouw van Nederland vond immers plaats in de jaren vijftig en jaren zestig toe Nederland nog een emigratieland was en geen immigratieland. De Turkse en Marokkaanse gastarbeiders kwam pas daarna in de jaren zeventig - 25 jaar na de Tweede Wereldoorlog- toen de opbouwfase van ons land voorbij was. Lubbers was een top down-denker, kosmopolitisch links. Hij kreeg voor zijn visie uiteraard de handen op elkaar van de GroenLinks leider Jesse Klaver in 2017. Lubbers heeft de pensioenpotten via de Brede Herwaardering benut voor overheidsuitgaven waaronder ambtenaren salarissen. Dit werd de “Pensioenroof” genoemd.
De massa-immigratie kwam daarna verder op gang via links beleid van premier Mark Rutte. Hij zou er zich “persoonlijk voor zou inzetten dat paal en perk aan de immigratie wordt gesteld, maar daar kwam niets van terecht.
De PVV heeft sterk gewonnen, maar weer is een rechts beleid niet mogelijk. Links heeft door het decennialange cordon sanitaire de strategische plaatsen ingenomen, ten detrimente van wat democratie zou moeten zijn. In het boek Kafkaistan heeft rechtsfilosoof prof Paul Cliteur genoemd dat rechters tijdens het ellenlange politieke proces contra Geert Wilders mogelijk klassenjustitie toepassen.
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kafkaistan
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten