frits

-Frits Bosch- Van Rossem toont dat links afgeschreven kan worden

Opinieapr 08, 9:00
Onze nationale kletsmajoor prof Maarten van Rossem, historicus, laat van zich horen, op tv schuift hij aan bij alle praattafels, behalve bij ON. In het FD heeft hij een interview onder de kop ‘De kiezer hééft niet altijd gelijk; hij wordt gestuurd door vage sentimenten’ (FF 6-4-23). Wat heeft hij te melden?
Prof Van Rossem: “De kiezer weet van niks. Een partij van halve garen is nu de grootste. Het electoraat is op drift geraakt. De kiezer heeft altijd ongelijk. Goddank dat we hier geen Amerikaans of Engels politiek systeem hebben. Ik demoniseer Wilders. Ik ben benieuwd wie na Wilders de nieuwe verlosser wordt. Volstrekte onbenullen als Rita Verdonk en die mevrouw van BBB hebben jarenlang de talkshows gedomineerd.” Hij ergert zich aan de media want “die zijn gek op die lui.”
De publiciteitsgeile prof Van Rossem vertolkt perfect het gemiddelde sentiment van links over de verschuivingen binnen het electoraat. Ze kunnen er niet of moeilijk mee leven. Ze gaan voor een “keiharde opstelling” (Rob Jetten) richting komend kabinet en Frans Timmermans doet idem. De druiven zijn ongelooflijk zuur. “De kiezer heeft altijd ongelijk.” Dat doet me denken aan het boek van Amerikaan James Surowiecki “The Wisdom of Crowds”, 2004, 13 miljoen exemplaren verkocht. Surowiecki laat proefondervindelijk zien dat de wijsheid van de massa veel groter is dan vermeende wijsheid van individuele intellectuelen uit de groep ‘hoog opgeleiden’, zoals Van Rossem. “Deskundigen” doen het vaak slechter dan een groep leken. Die ‘intellectuelen’ menen vaak de wijsheid in pacht te hebben met grootspraak op terreinen die buiten hun vakgebied ligt. Daar zijn talrijke voorbeelden van. Ik beperk me tot één. Toen intellectueel George Bernard Shaw de VS bezocht in 1933 zei hij:”You Americans are so fearful of dictators. Dictatorship is the only way in which government can accomplish anything. See what a mess democracy has led to. Why are you afraid of dictatorship?” Even later viel Hitler Rusland aan en werden Joden vermoord. De hemel beware dat we een kabinet krijgen met “intellectuelen”.
Het zure is dat elitair links hun kiezersgroep Hoog opgeleiden verloren heeft. Dat was de groep waarop links het focus had. Links ziet het kiezersvolk als volgt.
Hoogopgeleiden van linkse snit: moreel superieuren, “Herrenvolk”. Zij weten hoe de wereld in elkaar zit of in elkaar dient te zitten. Gezalfden op weg naar utopia. Het electoraat dient zich eigenlijk tot hen te beperken.
Middengroepen: klootjesvolk. Racisten. Xenofoben. Populisten. Extreem rechtsen.
Lagere klassen: volstrekte onbenullen. Halve garen. Ongeschikt als kiezer; sluit ze uit. Radicaal rechtsen. Fascisten.
Links is door en door elitair en heeft zich volledig in de hoek geschilderd door de twee grootste kiezersgroepen zo te verketteren en te discrimineren. De grootste racist is Van Rossem zelf. Hij kent minachting en haat. Er lijkt amper meer een weg terug voor links. Links heeft zichzelf in beide voeten geschoten en kan niet meer lopen.
Maar nu komt de klap op de vuurpijl. Minister Robbert Dijkhof, D66, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, wenst dat hiërarchie wordt afgeschaft in het onderwijs. Niet langer de termen hoger en lager onderwijs bezigen. Het moet horizontaler. Naar goed marxistisch gebruik op links maakt hij geen onderscheid tussen gelijkwaardigheid en gelijkheid. Alles en iedereen is gelijk, althans in taal. Maar niet de facto, zoals ik hierboven omschreven heb. In het dagelijks leven zijn arbeiders verburgerlijkt klootjesvolk, “onbenullen en halve garen.” Het zijn “mensen die op drift zijn geraakt.” De gelijkheid van links is puur taalkundig. In werkelijkheid discrimineren ze bij het leven. Maarten van Rossem is ‘cum laude’ gepromoveerd. Die term mag dan ook niet. Wat triest dat we zo’n minister hebben.
Om terug te komen op prof Van Rossem:  wat een ongelooflijk domme sukkel. Hij begrijpt er kennelijk niets van. Mijn uitgebreide ervaring met hoogopgeleiden, met ‘intellectuelen’, is dat politiek ze in feite geen reet interesseert. Ze hebben een topjob en rijden een dikke SUV. Hoe kan ‘t zijn dat Van Rossem bij praatprogramma’s z’n minachting ten toon kan spreiden? Zegt iets over onze msm. 
En voorts ben ik van mening dat Geert Wilders premier dient te worden.
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kafkaistan
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten