frits bosch column

-Frits Bosch- 'NRC columniste Floor Rusman slaat plank mis over mensenrechten'

Opiniesep 06 2022, 10:35
De columniste van de rabiaat linkse krant NRCHandelsblad Floor Rusman schrijft in haar column “Even geen boodschap aan de mensenrechten” dat de VVD niet goed omgaat met de paradox van Hannah Arendt dat mensenrechten universeel zijn maar dat soevereine staten die rechten moeten beschermen. Ze zegt: “De VVD wil kennelijk af van het recht om rechten te hebben, zoals in Nederland." Hier komt een belangrijk hiaat in het denken van Rusman helaas klip en klaar naar voren. Ze is niet de enige die de plank zo vreselijk misslaat. 
Iedereen kan asiel aanvragen volgens mensenrechtenverdragen. De universele belofte van mensenrechten is zowel edel als verraderlijk. Het houdt geen rekening met het absorptievermogen van ontvangende landen. Mensenrechten verkeren tussen ideaal en de soeverein weerbarstige praktijk. Dat spanningsveld is niet op te lossen door een focus op het ideaal en de praktijk te negeren zoals Rusman doet. Idealisme dient gepaard te gaan met realiteitszin.
Hoe begrenzen we de grenzeloze belofte van mensenrechten? Voor die opdracht staan regeringen. Er zijn maar weinigen die een bevredigende afweging maken. In Nederland vindt de bevolking al jaren dat de regering hier geen goede balans weet te vinden. Het absorptievermogen is in dit overbevolkte land verre overschreden. Werkelijk alles is op tilt komen te staan door het dwangmatig proberen te voldoen aan universele mensenrechten. De Nederlandse bevolking is er allang helemaal klaar mee.
Types als Floor Rusman kijken weg en negeren de praktijk ten gunste van het ideaal - de universele mensenrechten - die MOETEN worden vervuld. Ze heeft oogkleppen op. Dream on! Een verlies aan politiek vertrouwen is het resultaat zoals we dat nu gewaarworden. Laat Hannah Arendt met rust Rusman!
(Artikel gaat verder onder de oproep onze apps te downloaden)
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
P.S.: ik lees al decennia NRC en De Telegraaf. Opvallend vind ik dat NRC enig kritisch commentaar over het regeringsbeleid niet over de lippen krijgt. De krant is buitengewoon gezagsgetrouw. Velen (inclusief mijzelf) zijn van mening dat de kabinetten Rutte legio fouten heeft gemaakt en nog steeds daarmee doorgaat. Rutte komt steeds onbekwamer over om met Wim Kan te spreken. In NRC helemaal niets daarover. En dan natuurlijk de misstappen en misuitingen op links (voorbeeld: Jesse Klaver: “Nederland is opgebouwd door immigranten”, hoe onnozel kun je worden). Er is vooral van links veel kritiek op De Telegraaf als oppervlakkig en Rutte hugger. Klopt niet. Kabinet Rutte wordt door De Telegraaf keihard afgerekend. Bovendien zijn de columnisten van De Telegraaf van een veel hoger niveau als van NRC. NRC columnisten zijn gespecialiseerd in woke en slaan de plank voortdurend mis. Het is vrij schieten op hen, figuurlijk gesproken… en dan de arrogantie van NRC als ‘kwaliteitskrant’. Die kwalificatie verdienen ze al lang niet meer. Het is qua visie bedroevend wat NRC presteert.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten