frits bosch column

-Frits Bosch- 'Recessie en bearmarket: veiligheidsriemen vast!'

Opiniejun 22 2022, 10:46
Recessie is in aantocht, twee kwartalen negatieve economische groei achtereen. De effectenbeurs laat z’n tanden zie met een AEX onder 640 punten. We verkeren in een zogenaamde bearmarket, een beermarkt, de markt is nu met 20% gedaald vanaf de hoogste top in december 2021 van bijna 800 punten.
Als je als beursanalist maar lang genoeg wacht krijg je altijd gelijk. Ik heb op DDS al een jaar geleden een bearmarket voorspeld en het heeft me verbaasd dat het zo lang heeft geduurd. Dat komt omdat centrale banken uit alle macht de rente laag hebben gehouden om de economische groei te stimuleren, totdat het niet langer kon door het steigeren van de inflatie.
Ik kreeg daarover de volgende vraag. De ECB gaat schulden opkopen van Italië en Griekenland om te vermijden dat die landen failliet gaan door een hogere rente. Vormt dat een monetaire impuls voor de EU naar meer inflatie? Nee. Maar het zit een kwart slag anders. De ECB gaat stoppen met het opkopen van obligaties, maar blijft vervallende obligaties herbeleggen. Door bijvoorbeeld vervallende Nederlandse staatsobligaties in Italiaanse staatsobligaties te herbeleggen wordt de rente in Italië gedrukt en gaat deze in Nederland omhoog. Voor het eurogebied als geheel is dat niet inflatoir. Dat kan anders worden met een nog te ontwikkelen nieuw instrument om “fragmentatie“ tegen te gaan. Het woord ‘Fragmentatie’ is een ‘netter’ woord door Lagarde gebruikt om renteverschillen in de EU steviger tegen te gaan.
Daar werkt de EU aan en we zijn benieuwd wat het beleid gaat worden. Mijn inschatting is dat de ECB de rente over een breed spectrum gaat verhogen waarbij renteverschillen zoveel mogelijk kunstmatig geëgaliseerd worden. Lagarde doet dat tegen haar zin in. Inflatie van pakweg een kleine 10% vindt ze niet zo erg, want dat doet schulden verschrompelen, maar het risico dat de inflatie uit de klauw loopt wil ze terecht niet lopen. Bovendien dreigt het renteverschil met de dollar te zeer op te lopen. Fed directeur Powell weet van wanten met een rentestijging van 0,75%. Dit gaat ten koste van de waarde van euro en zorgt voor inflatie-import. Maar hoe dan ook: het einde van de bearmarket is nog niet in zicht.
Na Corona en nu Oekraïne conflict leven we in financieel economisch opzicht in een buitengewoon lastige periode. We lijken een voorspoedige periode achter ons te laten. De zogenaamd technisch analisten, lieden die trendmatigheden in koersgrafieken bestuderen, zien nog geen steunpunten voor de daling. De lange zogenaamde Kondratieff golf wijst omlaag. Veiligheidsgordels vastmaken!
Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten