1. Home
  2. - Frits Bosch - Schimmelpenninck is hartstochtelijk volgeling van Marcuse. Intolerant tot op het bot
frits bosch column

- Frits Bosch - Schimmelpenninck is hartstochtelijk volgeling van Marcuse. Intolerant tot op het bot

Opinie01 jun 2023, 10:00
De Perzisch-Nederlandse rechtsgeleerde en filosoof Prof Afshin Ellian, Universiteit Leiden, windt zich terecht op over de haat die Telegraaf journalist Wierd Duk voortdurend over zich uitgestort krijgt: “fascist”! In de Kamer worden FVD'ers ‘nazi’ genoemd door D66er. Cabaretier Van Muiswinkel: “fascisten!” Rechtse denkers worden door Matthijs Bouman in Het Financieele Dagblad in twee hoofdartikelen rioolwerkers genoemd die in de stront staan en ga zo nog maar een half uur door. Voor links is niets te zot of te bot. Alles mag voor het ‘goede doel’. Voor links bestaat niet rechts, maar enkel radicaal rechts, extreem rechts en natuurlijk altijd maar weer populist afgewisseld met xenofoob, islamofoob en het geliefde fascist. Het zijn allemaal scheldwoorden. Wat stelt rechts daartegenover? Politiek correct, postmodernist of deugmens of een enkele keer heks.
Waar komt die haat en intolerantie van links vandaan? We hoeven dan niet ver te zoeken. Het gaat terug tot de studentenopstand in de eind jaren zestig van de vorige eeuw. De studenten waren vooral enthousiast over de Duits-Amerikaanse socioloog en filosoof Herbert Marcuse (1898-1979) vanwege zijn kritische maatschappijvisie. In zijn boek ‘One dimensional man’ beschreef hij zijn afkeer van het kapitalisme en consumentisme. Hij werd beroemd met zijn ‘representatieve tolerantie’.
Dit komt er op neer dat links de macht moet grijpen en behouden door intolerant te zijn over visies en meningen van rechts, omdat die meningen contraproductief zijn en de maatschappij niet vooruithelpen. Enkel het progressieve links geluid dient gehoord te worden. Want rechts is dom en slecht geïnformeerd. Door domme rechtse mensen een podium te geven bevordert men het kapitalisme en de status quo volgens Marcuse. Naar goed marxistisch gebruikt denkt Marcuse in termen van machtsverhoudingen, achterstelling, onderdrukking en slachtofferschap. Met de theorieën van Marcuse wordt de vrijheid van meningsuiting de das om gedaan en zegeviert de intolerantie. Marcuse wenste dat vooral de media moeten worden ingezet om progressieve doelstellingen te realiseren. We kunnen hem postuum feliciteren want de scholen voor journalistiek zijn links en bijgevolg zijn de mainstream media dat ook, met in hun teksten de bijbehorende omschrijving van rechts zoals ik hierboven heb aangegeven. Toxische polarisatie wordt daarmee uiteraard heftig gediend. Xi Jinping en Poetin vinden het prachtig! Ga zo door!
Prof. Marcuse maakte deel uit van de Frankfurter Schule, een filosofische stroming van de begin 20ste eeuw, met kritische denkers over kapitalisme en consumentisme. Het leidde tot cultuurmarxisme, marxisme in onze cultuur via identitypolitics en woke. Ik ga er in mijn komend boek Kafkaistan uitgebreid op in. Het is een uiterst belangrijke stroming, maar wordt genegeerd. Hun gedachtegoed is nog zeer duidelijk aanwezig op links.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het mediakartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe (of direct op de bank: Liberty Media, NL95RABO0159098327, ovv 'donatie DDS' plus emailadres).
Zo meent Graaf Sander Schimmelpenninck recent in De Volkskrant dat wederzijds respect niet passend dient te zijn, terwijl mevrouw Merel van Vroonhoven naar mijn mening terecht opmerkt dat dit juist wel het geval moet zijn. Schimmelpenninck: “het is uitsluitend rechts dat over de grenzen gaat” en “oproepen tot meer fatsoen is in dat licht potsierlijk en nietszeggend omdat meedoen vrijwillig is” en “politieke partijen zijn er nu eenmaal om tweespalt te zaaien.” Wel, als je zo in het leven staat, dan wens ik je veel succes daarmee.
Intolerant tot op het bot. Als je zo ziende blind bent dan moet je wel een hartstochtelijk volgeling zijn van Herbert Marcuse, al zal Schimmelpenninck zich dat zelf waarschijnlijk niet realiseren.
Frits Bosch, econoom en socioloog. Tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten