screen shot 2022 09 21 at 14

Ongehoord Nederland blijft strijden tegen NPO: Bezwaar na bezwaar

Mediajun 01 2023, 11:00
De frustratie bij Ongehoord Nederland (ON!) loopt hoog op nu de rechter niet meegaat in hun bezwaar tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu. In de brief verzoekt de NPO om de erkenning van ON! in te trekken. ON! had gehoopt dat de rechter hun bezwaar op basis van de Algemene wet bestuursrecht zou ondersteunen, maar helaas blijkt de brief volgens de rechtbank slechts een verzoek en geen officieel besluit. Dit is een enorme teleurstelling voor de omroep, die vindt dat de brief wel degelijk als een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan moet worden gezien.
Alsof dit niet genoeg is, heeft Ongehoord Nederland aangekondigd bezwaar aan te tekenen tegen de derde sanctie die de NPO heeft opgelegd. De boete van maar liefst bijna 132.000 euro is een harde klap voor de omroep. Volgens de NPO verspreidt ON! aantoonbaar onjuiste informatie en overtreedt daarmee de journalistieke code die voor alle omroepen geldt. ON! heeft de boete al eerder als "onterecht en vooringenomen" bestempeld, maar de NPO lijkt vastberaden om de omroep verder te straffen.
Het is schrijnend om te zien hoe Ongehoord Nederland constant in de clinch ligt met de NPO, en met name de vooringenomenheid waarmee zij te maken krijgen. Het lijkt erop dat ON! een doorn in het oog is van de gevestigde orde, die niet kan omgaan met een tegengeluid en onafhankelijke berichtgeving. In plaats van een divers medialandschap te omarmen, lijkt de NPO erop gebrand ON! de mond te snoeren en hun geluid te onderdrukken.
Deze voortdurende strijd werpt een schaduw over de persvrijheid en het pluralisme waar Nederland trots op zou moeten zijn. Het is een zorgwekkend signaal dat een omroep die zich inzet voor een andere kijk op het nieuws en een bredere discussie, keer op keer wordt tegengewerkt en bestraft. De NPO zou juist de rol moeten vervullen van een onafhankelijke en objectieve toezichthouder, in plaats van ON! systematisch te beboeten en te censureren.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Het is hoog tijd dat er een eerlijke en onpartijdige behandeling komt voor Ongehoord Nederland. Het bezwaar dat de omroep heeft aangekondigd tegen de derde sanctie is een duidelijk signaal dat zij niet van plan zijn zich zomaar gewonnen te geven. ON! verdient het recht om gehoord te worden en om hun journalistieke werk voort te zetten zonder onnodige tegenwerking en bestraffing. Dit onderwerp komt vanmiddag zeker aan bod in het debat over persvrijheid en persveiligheid. Het debat begint om 16:00 uur.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten