shutterstock 1173152773

Amnesty International haalt uit naar Politie: "onaangekondigde huisbezoeken en onrechtmatige ID-controles"

Politiekjun 01 2023, 12:00
De aanpak van "vreedzame" demonstranten door de politie is volgens Amnesty International de afgelopen jaren volledig doorgeslagen, op basis van een uitgebreid tweejarig onderzoek en gesprekken met ongeveer vijftig demonstranten. Volgens de mensenrechtenorganisatie gaan agenten regelmatig buiten hun boekje met "onaangekondigde huisbezoeken" en "onrechtmatige ID-controles". Amnesty International dringt erop aan dat deze praktijken worden gestaakt.
Uit opgevraagde documenten bij gemeenten en politie blijkt volgens Amnesty International dat tijdens demonstraties de rechten van demonstranten, zoals het recht op privacy en het recht op protest, worden geschonden door de politie. Vooral sinds de coronacrisis zijn agenten actief op zoek naar allerlei persoonsgegevens van demonstranten, zoals hun adres, burgerservicenummer en geboortedatum. Er zouden ook gegevens worden opgevraagd van ouders en kinderen van actievoerders.
De politie maakt zich al geruime tijd zorgen over het toenemende maatschappelijke ongenoegen en constateert dat agressie en geweld op een te hoog niveau blijven. Bovendien is het aantal gevallen waarbij agenten met geweld werden geconfronteerd eveneens gestegen. Vorig jaar bleef het aantal geweldsincidenten met 12.895 onverminderd hoog.
De Extinction Rebellion-meisjes beweren dat de politie juist trots is op de demonstranten, de band met politie lijkt dus meer dan prima te zijn en de stevige teksten van Amnesty international zijn dus overbodig. De politie zou juist harder op moeten treden tegen deze linkse activisten die continu de boel willen ontwrichten. Ze verstoren de openbare orde en zorgen voor chaos. Maar nee, het is allemaal de schuld van oom agent. Het is te absurd voor woorden! Het wordt hoog tijd dat we deze organisaties niet langer serieus nemen en onze eigen rechtsgang handhaven.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten