Demonstratie 5 september 19

Amnesty tikt gemeenten op de vingers: 'demonstraties te vaak ingeperkt vanwege veiligheid'

Politieksep 12 2022, 18:00
Volgens Amnesty International moet het demonstratierecht in Nederland beter worden geborgd. Te vaak leggen gemeenten onwettige beperkingen op aan protestacties, vaak met als argument 'vanwege de veiligheid'.
Het komt in Nederland vaak voor, te vaak wat Amnesty betreft, dat een demonstratie geen doorgang mag vinden of ernstig wordt beperkt, meldt de NOS. Zodra het over een onderwerp gaat dat wel eens tot spanning zou kunnen leiden, trekken gemeenten al een streep door de demonstratie.
Gemeenten zouden te vaak met een "veiligheidsbril" naar alle mogelijke risico's bij demonstraties kijken. En ja, hoe vaak is het al wel niet voorgekomen dat een demonstratie toch niet door mocht gaan 'omdat de gemeente de veiligheid niet kan garanderen'? Een super makkelijk argument om praktisch elke demonstratie tegen te houden, want veiligheid valt nooit volledig te garanderen.
En Nederlandse gemeenten gaan inderdaad best ver om te kijken welke risico's er allemaal zijn. Het gaat dan niet eens meer om een looproute of groepsgrootte, maar om welke sprekers er zullen komen. Of er moet bijvoorbeeld een heel veiligheidsdraaiboek worden aangeleverd.
Ook lijkt het er sterk op dat gemeenten handig gebruikmaken van het feit dat Nederlandse burgers maar weinig verstand hebben van hun demonstratierecht en de basisregels. Zo hoeft een demonstratie helemaal niet perse te worden aangemeld bij een gemeente. Of beter gezegd: een onaangekondigde demonstratie is niet perse verboden. Ontstaat er echter chaos en worden er onveilige situaties gecreëerd (bijvoorbeeld door op een openbare weg te gaan staan), dán heeft de gemeente wel degelijk reden om de demonstratie in te perken, in goede banen te leiden of zelfs te verbieden.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Amnesty gaat in ieder geval een poging doen om Nederlanders (en hun gemeenten) de regels eens goed uit te leggen. Iets wat iedere democraat alleen maar toe zou kunnen juichen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten