frits bosch column

- Frits Bosch - Sigrid Kaag maltraiteert haar ministerschap en de belastingbetaler is de Sjaak

Opiniemei 22 2023, 9:00
Dominee Gremdaat: “kent u deze uitdrukking dames en heren ‘ik kan ze niet meer luchten of zien’. Dat doet mij denken aan de zogenaamde Tacitus valkuil. Dat betekent dat de persoon in kwestie geen goed meer kan doen. Wat hij of zij ook doet, het wordt altijd fout gevonden. Daaruit is niet meer te ontsnappen. In de huidige Nederlandse politiek bevinden zich nogal wat personen in die valkuil. Ik denk hierbij speciaal aan minister Kaag. Wat zij ook onderneemt, het is altijd fout.”
Met het aantreden van Sigrid Kaag als minister van financiën waait er een andere wind op haar ministerie. Zij werd hier minister niet omdat ze iets van financiën afweet of dat ze dit vakgebied zo boeiend vindt (vindt ze niet), maar omdat het uitzicht biedt op het premierschap en omdat ze greep heeft op de financiën van het land. Ze kan nu met belastinggeld strooien in de richting die haar aanstaat. Waarnemend Rekenkamer president Ewout Irrgang noemt het “begrotingsproces niet ordelijk en niet te volgen zelfs voor ingewijden niet” bij de aanbieding van het verantwoordingsonderzoek 2022. Kaag maltraiteert het edele ministerschap van financiën.
Kaag verklaart haar uitgavenbeleid uit “de transitie die Nederland doormaakt” al blijft een solide financieel fundament nodig voor die verbouwing” zegt ze vergoelijkend erachteraan. Ze lijkt er voorlopig mee weg te komen. In 2022 groeide de economie 4,5% en bleef het begrotingstekort op nul en de staatsschuld op 51% ver beneden de 91% van het EU gemiddelde. Donkere wolk is de negatieve groei van het eerste kwartaal dit jaar en wachten we in spanning af wat de volgende kwartalen gaan doen. De inflatie zou gaan dalen naar 3%. Ook hier wachten we gespannen af of dit lukt bij een overspannen arbeidsmarkt met 10% loonstijging, consumptieve uitgaven van 6,5% en een minister die 23 miljard euro wil uitgeven aan de ‘goodies’ die we kennen van D66.
In haar toespraak in de RAI voor partijgenoten zei ze dat “het kabinet zich herpakt heeft” na de compromissen in de Voorjaarsnota over klimaat. Uit de mond van Kaag klinkt dit als een zwaar dreigement. Zij heeft de beschikking over een fakkel en zet de fik in de begroting voor duurzaam, klimaat en stikstof. Aan de onderkant van onze samenleving treedt verarming op, maar geeft ze niet zo veel om. De subsidies voor de Coronasteun is te generiek geweest. Gestrooid met geld en als het te gul is geweest “ svp terugbetalen”. “Nee hoor, dat doen we niet.” Daaaaag belastinggeld! De belastingbetaler is voortdurend de Sjaak.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Minister Kaag zit met premier Rutte in Lissabon (met vervuilend vliegtuig) op de obscure Bilderberg conferentie te praten over de transitie van nationale economieën en welk breekijzer daarvoor effectief gebruikt kan worden. Kaag en Rutte lijken dikke vriendjes en “hier scheiden onze wegen” is al lang vergeten. Praten ze over financiën? Welnee, wat hebben een Arabisch specialist en een historicus daarover te mauwen? Kent u die uitdrukking dames en heren: “ je kan ze niet luchten of zien”? Ja die kennen we wel! Ze zitten geheel in de Tacitus valkuil.
Frits Bosch, econoom en socioloog. Tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten