frits bosch column

-Frits Bosch- 'Stop Zelensky, Rutte, Kaag. Ze stellen Europa in de waagschaal'

Opiniefeb 18 2023, 18:57
Volodimir Zelensky zegt in een BBC interview dat opgeven grondgebied geen optie is. Het zou onveiligheid opleveren. Meer wapens zorgt voor veiligheid. Compromis met Poetin is niet mogelijk want het vertrouwen ontbreekt. Premier Mark Rutte en Kajsa Ollongren, minister van Defensie zijn het met hem eens. Ik niet.
Minister Kaag zegt met Rutte en Ollongren dat “deze oorlog móet Oekraïne winnen.” Parafraserend zegt ze ook “De Nederlandse bevolking staat er achter. We zetten er alles voor in. We nemen als Nederland een vooruitgeschoven positie in. Het is voor onze veiligheid. We zijn dat aan onze stand verlicht met Den Haag, Hof van Justitie.” Dat is niet onderzocht onder de Nederlandse bevolking. We worden in een levensgevaarlijk conflict gerommeld met een grenzeloze inzet zonder enige inspraak.
Meer wapens zorgt voor een escalatie van het conflict. Er moet met Rusland een compromis wordt gesloten waarbij 1. Donbas opgeven, deze regio is goeddeels Russisch; de Krim is pas door Chroesjtsjov aan Oekraïne toebedeeld 2. Oekraïne neutrale buffer 3. Oekraïne als nationale staat erkennen. 4. Oekraïne niet lid van EU.
Als Poetin hiermee instemt kunnen wapens naar Oekraïne om het land als natiestaat te beveiligen, defensief. Gaat Poetin hierin mee? Dat aftasten via de VN.
Zelensky is niet veel beter dan Poetin: beiden geven weinig om een mensenleven. Poetin zal nooit opgeven. De oorlog kan nog heel lang doorgaan, uitputtingsslag. Als Poetin nu verliest komt hij later terug en bombardeert steden. Joe Biden lijkt verstandiger dan Rutte en Ollongren, geen straaljagers. Er wordt door Mark Rutte gesteld dat “Oekraïners vechten voor onze vrijheid.” Is dat zo? Waaruit blijkt dat Poetin een oorlog zal beginnen met NAVO landen? Dat zou einde Rusland betekenen. Europa gaat zich eindelijk op niveau bewapenen, richting 2% bnp. Naar mijn mening wordt de situatie voor Europa wel gevaarlijk als Oekraïne - dankzij westerse wapens - zou winnen en Donbas en Krim terugkrijgt: dan pas echt de poppen aan het dansen. Gaat dan die vinger naar die rode knop? En dat wil Zelensky: Donbas en de Krim weer bij Oekraïne.
Stop Rutte, Kaag en Ollongren. Stop Zelensky!
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
PS: hoe werken de sancties tegen Rusland uit? Slecht. Het IMF meldt dat de Russische economie in 2022 met 2,2% is gekrompen maar dit jaar met 0,3% zal groeien. De Russische financiële sector stond negatief tegenover de inval maar doen nu gedwee mee met de financiering ervan. Het Russische budget spendeert 31 triljoen toebel, 40% meer dan aanvankelijk begroot. De defensie sector werkt 24/7 aan wapens. De Russische economie profiteert van de hogere fossiele prijzen. Het tekort qua afzet wordt gecompenseerd naar Turkije, India en China. Oorlogseconomie in Rusland. De elite begrijpt dat er geen weg terug is zolang Poetin rondloopt. “Wij vechten voor ons overleven contra het Westen”. Het gaat erin als koek…
Frits Bosch, econoom en socioloog. Tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten