-Frits Bosch- Staakt wapenleveranties. Russische beer zal nooit toegeven. Ga voor vrede

-Frits Bosch- Staakt wapenleveranties. Russische beer zal nooit toegeven. Ga voor vrede

Opiniefeb 17, 9:30
In de Oekraïneoorlog staat het terugwinnen van al het territorium, inclusief de Krim, bij Zelensky centraal. Dat gaat niet het juiste pad zijn om naar vrede te gaan. Het is wel het pad naar een uiterst gevaarlijke escalatie. Europa moet daaraan niet meedoen en het voortouw nemen naar vredesbesprekingen.
In mijn vorige Oekraïne- Rusland artikel noemde ik de vele groepen die daar een rol gespeeld hebben. Nu een vollediger opsomming. Germanen, Magyaren, wrede Tartaren, Ottomanen, Chazaren, Wolga-Bulgaren, Bohemers, Turken, Slaven, Koemanen, Mongolen, Noormannen, Roes, Ruriken, Troebelen, Balten, Bojaren, Oekraïners, Petsjenegen.
Rusland kent een extreem rijke historie. Mijn indruk is dat westerse politici geen benul ervan hebben. Vele Russen kennen het verloop ervan wel en vereren de mythische rijkdom ervan. Poetin grasduint erin naar believen. Ik maak enkele opmerkingen erover zonder per se een correcte historische volgorde aan te (kunnen) houden.
De Krim is de wieg van de Russische orthodoxie. Rusland kent een rijke geschiedenis van vorstendommen, tsaren, opperheren, baskaks, dictators. Er lijkt zelden een moment van vrede in het immens grote rijk. Telkens was er een stad die weigerde de benodigde eerbied te betonen aan Mongoolse hoogwaardigheidsbekleders met bloedige vergelding als gevolg. Er vinden voortdurend veldslagen plaats die beslist worden door vastbeslotenheid, sluwheid en het plaatsen van hinderlagen met winst aan Russische kant. Men ging door met het vergaren van “wat Russisch gebied is.” In 2010 zegt patriarch Kirill: “de veldslag bewees dat Rusland een dappere veer is die kan terugspringen en elke tegenstander kan terugdrijven.” Karl Marx noemt het “de bloedige slavernij van het Mongoolse moeras.”
Russen zijn geen Oost-Europeanen maar West-Aziaten. Rusland was een arm land van invasies en verwoesting. Boeren worden onder de knoet gehouden ter afdracht van geld. Ivan de Verschrikkelijk kent geen genade, geen verzoening maar is toch vroom. Hij is heel maatgevend en werkt nu nog door in de volksaard. Ivan zorgde voor pracht en praal in Moskou via Italiaanse architecten. Ivan wantrouwde zijn eigen commandanten en liet ze schaduwen. Rusland strompelde van crisis naar crisis , van hongersnoden en naar boerenopstanden. De Russische tsaren zagen het land als een leger en zo bestuurden ze het. Over de Krim hebben Engelsen en Fransen gestreden contra de Ottomanen. Het Russische leger was slecht bewapend en opgeleid. Peter de Grote was zeer geïnteresseerd in de Nederlandse architect en scheepstechnologie. Joden werden onderdrukt. Michael Romanov werd in 1613 gekroond tot tsaar. In 1881 werd tsaar Alexander vermoord. Romanov dynastie regeert tot 1917, meedogenloos afgeschoten.
Rusland werd in de 14de eeuw geteisterd door de Zwarte Dood dat meer dan een kwart van de bevolking opeiste. Catherina de Grote, Europese adel, probeerde Rusland te vereuropeaniseren, maar tevergeefs. Ze riep tegenspraken op. Tsaar Paul I werd gewurgd. Invasie Napoleon werd in 1812 afgeslagen. Invasie Hitler werd afgeslagen. 1905: Russische revolutie. Burgeroorlog met 150.000 oorlogsslachtoffers per maand. 1991: Einde Sovjet Unie. In Oekraïne in 1932-1933 hongersnood vanwege Stalin met schatting 4 tot 7 miljoen doden.
Vorstenstad Kiev was het centrum van religie, cultuur, identiteit. Kiev was de rijzende ster op het kruispunt van verschillende staten en beschavingen. Het was de hoofdstad van een op handel en veroveringen gebouwd land. Kiev is frequent geplunderd, afgebrand en weer opgebouwd. Moskou is ook frequent geplunderd, in brand gestoken en weer opgebouwd door de Gouden Hordes. De moordzuchtige Mongolen zijn verantwoordelijk voor de opkomst van een onbetekenend klein dorpje van jachthutten: Moskou. Drie steden waren elkaars concurrenten: Kiev, veel later Moskou en Novgorod. In 1325 werd Moskou de geestelijke hoofdstad maar de politieke hoofdstad bleef Kiev. Rusland is eeuwenlang veelvuldig belegerd en heeft zelf gebied veroverd.
In Poetin’s wereldbeeld wordt Rusland thans belegerd. Hij ziet het Westen als gedegenereerd, vijandig en de wet voorschrijvend. In mijn komend boek Kafkaistan ga ik uitgebreid in op de verhouding Rusland-Oekraïne. We moeten ervan uitgaan dat de Russische beer buitengewoon taai is. Geeft nooit op. Nu niet, nooit niet. De Russische bevolking begrijpt dit na de Grote Vaderlandse oorlog met overheersing van Midden Europa. Rusland heeft een lange traditie van gewelddadigheid en deinst nergens voor terug. Daarmee moet rekening gehouden worden.
Het is de hoogste tijd dat het Westen gaat inzien dat Oekraïne deze oorlog niet gaat winnen en territorium zal moeten prijsgeven in ruil voor vrede en in ruil voor erkenning Oekraïne. Poetin ziet een Oekraïnse aanval op de Krim als een existentiële bedreiging. Dat moeten we dus NOOIT willen. Het verbaast me dat onze politieke denktank in Den Haag dit niet inziet en onze politieke analisten evenmin.
Einde westerse wapenleveranties moet er komen. Einde afslachten jonge mensenlevens. Dit zal Zelensky duidelijk gemaakt moeten worden. Onze regering zal dit moeten inzien en een einde maken aan voortdurende oorlogsretoriek. Omkeren naar vredesretoriek. Dat horen we nu nog helrmaal niet, maar moet wel. Hier ligt een schone maar ultiem dringende opdracht voor onze minister van Defensie Kajsa Ollongren. Begrijpt zij dat? Zo niet, dan functie elders.
Frits Bosch, econoom en socioloog. Tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten