frits

-Frits Bosch- Wat te doen met de haat van links?

Opiniefeb 28 , 13:00
De opstelling van links in de richting van rechts wordt gekenmerkt door rancune en haat. Het zorgt voor toxische polarisatie. Er is sprake haat en rancune in de TK en EK jegens rechts en dat al zo lang. Het belet de vorming van een gedegen kabinet. Ik geef eerst een schets hoe die haat zich uit en dan een korte schets voor een uitweg.
Sinds de Studentenopstand (Van 1968 red.) is er een lang spoor getrokken door links van rancune, haat en geweld tegen alles wat rechts werd genoemd. Rechts bestaat niet volgens de mainstream media. NRC, Parool, Trouw, het FD, de tijdschriften hebben het altijd over ‘radicaal’ rechts of ‘extreem’ rechts. Dat lijkt vrij onschuldig, maar is het allerminst. Het is de gedachte dat “enkel wij democratisch zijn en het bij het rechte eind hebben. Wij staan aan de goede kant van de historie. Ieder die het niet met ons eens is, is per definitie ondemocratisch, dom en vooral… gevaarlijk.” “Dat zijn de fascisten” (bijvoorbeeld Erik van Muiswinkel en vele anderen), “xenofoben”, “racisten.” “Die moeten dus gecanceled worden”. Hen treft een Berufsverbot (PVV c.s.). Zij worden dus gecanceld. Ze worden buitengesloten (Laurens Buijs e.v.). Het zijn onmensen, Marcel van Dam in het Lagerhuis, VARA, in 1997 op tv tegen prof Pim Fortuyn: “u bent een buitengewoon minderwaardig mens, weet u dat?” Van Dam dag er na, glashard: “mij worden die uitspraken in de schoenen geschoven, maar ik heb ze niet gedaan.” Leugenaar! Alles stond op beeld! Het niet te geloven! De haat van Van Dam was ontzagwekkend. Paul Rosenmöller jegens Pim Fortuyn
Het iconische tv debat op 6 maart 2002 kostte Ad Melkert de kop. Volkert kwam toen in actie en schoot Fortuyn dood. Melkert meent dat Fortuyn groot werd door “buitensporige media aandacht”. Melkert‘s haat is nog steeds verzengend. Dit is alweer een tijd geleden maar de mentaliteit is nog steeds springlevend. Zo kunnen we nog een uur doorgaan. Optocht in Amsterdam: “Als je Baudet dood wilt zeg dan paf” en allen: “Paf!!!” De rechter wuifde het weg. “Niet meer doen hoor!” “Ik zal het nooit meer doen!” Thijs Römer: “Volkert, waar ben je als je land je nodig heeft.” 20-3-2014. Hun haat voor rechts is ontzagwekkend. Mathijs Bouman in het FD hoofdartikel van twee pagina’s vergelijkt rechts denkenden met rioolwerkers en FD plaats daar tekeningen bij van mensen die in de stront staan. Zijn haat voor rechts is ontzagwekkend. De haat van Pechtold, Sigrid Kaag, en Rob Jetten, van heel D66 is aanzienlijk.
Buitenhof is ook zo’n kanaal om rechts te schofferen en buiten te sluiten. Zeer eenzijdig programma. Rutger Bregman spoorde op 26 februari allen aan om in actie te komen tegen “radicaal rechts dat je overal ziet opkomen in Europa. Neem actie om de hoop overeind te houden.” Maaike Schoon: Rutger, wat doe jij concreet? Rutger: “wij hebben een platform gebouwd….” Tucker Carlson: “Rutger, you are a moron!” Rutgers haat voor rechts is ontzagwekkend.
In mijn boek Kafkaistan geef ik een veel uitgebreider overzicht hoe de tweespalt gekomen is. De indoctrinatie van de bevolking met cultuurmarxisme is een belangrijk element. Hoe ontkomen we aan de haat van links en hoe kunnen we elkaar weer ontmoeten in plaats van haat te kaatsen? Probeer het gesprek aan te gaan. Zonder dat valt Nederland definitief uit elkaar.
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kafkaistan
kafkaistan
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten